onsdag 27 mars 2013

Glass gjord på människomjölk

Skandalen var ett faktum! En glassbar i London började att servera en glass, kallad Baby Gaga, gjord på bröstmjölk från en kvinna som donerade frivilligt. Hälsovårdsnämnden stängde ned försäljningen för att göra tester på mjölken.

Människomjölk i glass och ost, många tycker nog att det är äckligt, men att använda människomjölk kommersiellt har debatterats som en del av en hållbar matproduktion.

Bröstmjölk bör testas, för sjukdomar kan smitta via mjölken. Glassbaren i London säger att kvinnan som gav mjölken har testats på samma sätt som någon som ger blod till sjukvården, och att mjölken pastöriserats. Om det inte finns några risker, hon som ger mjölken är med på det, då borde ju glassbaren få sälja människoglassen?

Ändå så reagerar många. Bröstmjölk är känsloladdat, och kommersialiseringen upplevs som kränkande av ett speciellt band mellan mor och barn. Fast frågan är om inte det bandet är redan brutet av komjölk och bröstmjölksersättning? Det finns försäljning av blod, där svenska landsting betalar för blod som importeras från utlandet. Peruker gjorda av människohår har funnits länge.

Det normala för däggdjursungar är att vid slutet av avvänjningsperioden från mammas mjölk, så minskar produktionen av enzymet laktas. För de människor som lever i kulturer där man inte äter mejerivaror faller produktionen vanligen med cirka 90 procent efter de fyra första åren i livet.

Fast många människor härstammar från förfäder som druckit djurmjölk i mer än 7.000 år, så forskaren Sarah Tishkoff och hennes kollegor skrev i Nature 2006 att det skett förändringar i kromosomerna för att vi ska fortsätta kunna dricka mjölk. Egentligen är det laktosintolerans som är normalt.

Det har gjorts forskning på att genmodifiera kor och getter för att de ska ge mjölk som liknar sammansättningen i människomjölk mer.

Det främsta argumentet mot bröstmjölk är nog att det inte smakar så gott som fet komjölk, och att glassen mest är en gimmick. Men tekniken har gått framåt, det går nu att göra ost på kamelmjölk och getters mjölk används för att tillverka siden. Vad som är äckligt är kulturberoende, och det konstigaste är väl egentligen att vi har lärt oss att dricka mjölk från andra djur, som kor och getter.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Intressant

Inga kommentarer:

Svenska kan tvingas till DNA-test i London

Den 5 september 2007 skriver Realtid.se om att en av Storbritanniens mest erfarna hovrättsdomare kräver nu att myndigheterna upprättar ett h...