söndag 31 mars 2013

Isbergsherdarna

Tänk att ligga på stranden på Kanarieöarna och lapa sol, och så plötsligt ser du ett väldigt isberg guppa förbi.

Nej, det är inte fråga om någon klimatförändring. Det skulle kunna bli resultatet av ett projekt drivet av två franska ingenjörer; Georges Mougin och François Mauviel. Mougin och Mauviel planerar att lösa vattenbristen i Nordafrika på företaget Dassaults uppdrag genom att förflytta hela isberg för smältning. Det finns miljoner kubikmeter vatten fruset på Grönland, och ett isberg kan ge 70 000 människor vatten i ett år.

Nu har de två fransmännen försökt med projektet, som stöds av prins Mohammed Al-Saud, sedan 70-talet. Problemet har tidigare varit att få tag i tillräckligt starka båtar som kan dra ett isberg. Isberg smälter i solen, och de kan vara svåra att dra då 90 procent av massan befinner sig under vattenytan.

Fortfarande är resan beroende av havsströmmarna (båten kan bara styra isberget), men satelliterna är mycket mer precisa än för fyrtio år sedan (ingen vill ha isberg på drift i farvattnen). Bränslekostnaderna för fartyget skulle kunna gå att sänka med att säga segel på isberget. Seglen är tänkta som väldiga drakar som svävar trehundra meter över isberget. Solen går att skydda sig mot genom att täcka isen med 4 mm plast. Det är tunt och slitstarkt, och leder inte värme. Tekniskt fungerar höljet, frågan är om det är ekonomiskt.

Isbergsherdarna Mougin och Mauviel har en intressant idé, men det problem som finns kvar är energiförbrukningen. Avsaltning av havsvatten drar mycket energi, och Nordafrika har dåligt med energi. Om det blir något av solkraftsbygget, kan kanske solkraften i Ouarzazate förse den? Det återstår också att undersöka hur isbergens vandring skulle påverka fisk och plankton i havet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Intressant

Överväg konstgjorda surrogatmödrar

Överväg konstgjorda surrogatmödrar. P-piller och abort är självklara. Nu är tiden inne för nästa steg, den artificiella livmodern. Läs mer i...