lördag 27 januari 2018

Artificiell Intelligens, ersättning eller förstärkning?


Titta på programmet Idévärlden i Sveriges Television med beräkningsneurobiologen Anders Sandberg som debatterar med filosoferna Dorna Behdadi och Karim Jebari. Programmet är bland det bästa som sänts på svensk TV i fråga om Artificiell Intelligens men det finns en del att lägga till.

Debatten hamnar något för ofta i gemtillverkande AI och kraftfull AGI. Snarare visar de senare åren att problemen kring AI är djupare än att det inte finns tillräckligt med träningsdata. Frågan är om vi inte har kommit till kröken på hypekurvan?

Debatten om agensen drar upp för skarpa gränser mellan människa och maskin. Den debatten är gammal och går tillbaka till John McCarthy och Marvin Minsky som såg AI som en ersättning för mänsklig intelligens kontra synen som Norbert Wiener och J.C.R. Licklider förde fram om ett samgående av människa och maskin. Datorerna skulle förstärka människans förmåga till nya höjder. Det går att vara så fräck att säga att The Mother of all Demos avgjorde striden

För tekniken förstärker snarare än ersätter människan. Gränsen mellan mig och min smartphone upplöses. Det är något annat än att min smartphone tar över. AI stödjer konsumenterna mer än producenterna. Ekonomen William Baumols tanke att automatiseringen av högutbildade yrken leder till ökad efterfrågan av andra yrken verkar hålla. Då får produktiva arbetare råd att inte bara köpa fler varor och tjänster utan nya och mer annorlunda. Mänskligheten har troligen aldrig haft så många skickliga svärdssmeder eller konstvävare som idag. Vinsterna verkar också ha spritts ut.

Den av tekniken modifierade mänskligheten betyder inte mer av samma, eller en entydig utveckling beroende på utblick. Det ställer även större krav på den policy som behövs för att diskutera utvecklingen.


onsdag 17 januari 2018

Nya vägar nedför berget?

Världsekonomiskt forum samlas i den schweiziska skidorten Davos. Under några dagar diskuterar omkring tretusen personer alltifrån läget för världsekonomin till den fjärde industriella revolutionen på en av världens mest exklusiva konferenser. Vilken kan utkomsten bli? Läs mer i Nya vägar nedför berget? i Frihetssmedjan den 16 januari.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Intressant

lördag 6 januari 2018

Valguide 2018


Det är valår. Hur ska du rösta? Det kan vara svårt att förstå partiernas program, de för fram delar men utelämnar ofta helhetsbilden.

Partierna är karteller för politiska kandidater, men tack vare personvalet finns ett sätt till att kunna sätta prioriteringar. Det här är några tips för att hitta en bra kandidat att kryssa.

Steg 1: Kandidaten
Se över en kandidats bakgrund och de motioner denne har skrivit. Ingen djupdykning, utan skumma vilka ämnen som verkar komma upp. De flesta politiker hoppar från ämne till ämne, de partiet säger åt dem att bry sig om. Har kandidaten egna ämnen vet de mer. De kan ha sina egna kontaktnätverk och då även veta hur de ska genomföra sin politik genom dem. Hur sams är partiet internt? Hur friska är distrikten och kretsarna? Vilken stab har politikern fått av partiet? Din kandidat är kanske kompetent, men inte väl sedd i partiet och får därför värdelösa medarbetare.

Steg 2: Din politikers roadmap
Om din politiker har fått sitta i regeringsställning vad uppger de konkret de ska ha genomfört? Den här frågan skiljer ut de politiker som har en genomförbar idé och även förmågan att sälja in sin politik, kompromissa och få igenom konkret genomförbar politik.

Steg 3: Din politikers partis ideologiska integritet
Gör partiet vad de säger, står de för vad de säger, håller de samma linje över tid och är de trogna sin grundideologiska plattform? Hur såg ställningstagandena ut för fyra år sedan? Höll kursen? Din politiker kanske har vägen klar framför sig, men sitter de i ett parti som vinglar hit och dit kommer de att få vingla med.

Problemet med att vara en informerad väljare är att det inte lönar sig, du har fortfarande bara en röst och ett kryss. Det är ett skäl till att stora grupper väljare använder sin röst för att rösta emot andra partier utan att bry sig vilket parti eller vilken kandidat de röstar för.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant

torsdag 4 januari 2018

Livet efter döden


Jag talar hos Uppkopplad, ett program på Sveriges Radio som tar upp digitaliseringen och hur den påverkar oss inom skolan, jobben och vår fritid. Den 1 januari handlar programmet om döden, åldrandet och kryonik. Lyssna på avsnittet med titeln R.I.P. från Sveriges Radios webbplats, via den här länken.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Intressant