Det är valår. Hur ska du rösta? Det kan vara svårt att förstå partiernas program, de för fram delar men utelämnar ofta helhetsbilden.
Partierna är karteller för politiska kandidater, men tack vare personvalet finns ett sätt till att kunna sätta prioriteringar. Det här är några tips för att hitta en bra kandidat att kryssa.
Steg 1: Kandidaten
Se över en kandidats bakgrund och de motioner denne har skrivit. Ingen djupdykning, utan skumma vilka ämnen som verkar komma upp. De flesta politiker hoppar från ämne till ämne, de partiet säger åt dem att bry sig om. Har kandidaten egna ämnen vet de mer. De kan ha sina egna kontaktnätverk och då även veta hur de ska genomföra sin politik genom dem. Hur sams är partiet internt? Hur friska är distrikten och kretsarna? Vilken stab har politikern fått av partiet? Din kandidat är kanske kompetent, men inte väl sedd i partiet och får därför värdelösa medarbetare.
Steg 2: Din politikers roadmap
Om din politiker har fått sitta i regeringsställning vad uppger de konkret de ska ha genomfört? Den här frågan skiljer ut de politiker som har en genomförbar idé och även förmågan att sälja in sin politik, kompromissa och få igenom konkret genomförbar politik.
Steg 3: Din politikers partis ideologiska integritet
Gör partiet vad de säger, står de för vad de säger, håller de samma linje över tid och är de trogna sin grundideologiska plattform? Hur såg ställningstagandena ut för fyra år sedan? Höll kursen? Din politiker kanske har vägen klar framför sig, men sitter de i ett parti som vinglar hit och dit kommer de att få vingla med.
Problemet med att vara en informerad väljare är att det inte lönar sig, du har fortfarande bara en röst och ett kryss. Det är ett skäl till att stora grupper väljare använder sin röst för att rösta emot andra partier utan att bry sig vilket parti eller vilken kandidat de röstar för.
Läs även andra bloggares åsikter om val, politik, 2018, information, parti, rösta, samhälle
Intressant