fredag 31 mars 2023

Artificiell Intelligens definierat som ett öppet system

A Robot Is After Your Job; New technology isn't a panacea, artikel i New York Times, den 3 september 1980.

Det var inte så konstigt att OpenAI:s nya chatbot, ChatGPT, skulle elda på debatten. Utvecklingen i sig är inte så ny, däremot behövs en ny förståelse för hur AI-utvecklingen kan göras säkrare.

En LLM är en typ av artificiell intelligens som har tränats på en enorm mängd textdata för att producera svar på ett mänskligt språk. Den “förutspår” vad som kan vara nästa ord i en viss inmatning. Om något är rätt kan den inte säga. ChatGPT är en välartikulerad killgissare. Det är därför som den ibland framstår som briljant, ibland som korkad. Sammanhangen i svaren pusslas ännu ihop av mänskliga användare.

Det finns de som säger att tekniken kommer att utvecklas till att bli fantastisk eller fruktansvärd. Det är inget nytt. Medierna lyfter ofta nya utvecklingar med braskande rubriker, eventuella konflikter förstärks gärna för att öka spänningen. Samma kan inträffa i andra sektorer.

Däremot så verkar riskerna med AI diskuteras mer specifikt än möjligheterna. Det är lättare att tänka sig att förlora jobbet till AI, att diskriminering förs in i datasystemen eller att den personliga integriteten hotas. Förutom de mer filmiska undergångsscenarierna framstår teknikpessimismen som mer underbyggd i samhällsdebatten. Techlash, att skriva upp de möjliga negativa sidorna av teknikutveckling, är välutvecklat idag. Det är svårare att se ekonomisk nytta och förbättringar av mänskligt liv, miljö och välbefinnande utspritt över tiden. Det inte minst när gårdagens mirakel blir vardagens livsnödvändighet. Se på hur svårt det kan vara att förklara riktigt hur mycket välståndet ökat över bara något årtionde.

Vilket är problematiskt. Den som har en teknikdeterministisk syn ser bara en linjär användning av en viss teknik. Då är det lätt att se just den tekniken som den avgörande för mänsklighetens utveckling.

AI är inte en enskild teknik, utan har flera åtskilda användningar och inriktningar. Lagstiftare tenderar att klumpa ihop teknologier och se dem som en distinkt industri. Det är som politikerna på 1910-talet skulle försöka att hitta på ett sätt att förutse och prioritera rätt bland alla de användningar som “förbränningsmotorsindustrin” skulle få. Ändå skulle de många olika tillämpningarna bli omvälvande för mänskligt liv.

På motsvarande sätt skulle vi behöva förutse riskerna och möjligheterna för hur vitt skilda användningar av olika AI-tekniker skulle kunna fungera inom alla upptänkliga samhällssektorer. Ett flertal användningar kan vi troligen inte kan ens tänka oss idag. För att skydda mot risker behöver teknik med många generella användningar, delas upp på dessa användningar. Då får lagar om produktansvar, försäkringar, normer och resolutioner ett riktigt genomslag. De blir kopplade till hur teknikerna används, och anpassar sig efter framtida möjligheter och risker. De tekniska framsteg kan vara imponerande, men samtidigt djupt mänskliga och formas även av sociala regler. Då spelar det roll vad beslutsfattare, techbaroner, forskare, teknikjournalister och vanliga användare gör med tekniken.

lördag 18 mars 2023

Hur invasionen av Irak förändrade världen

Den 20 mars 2003 började invasionen av Irak, en av de händelser som främst format vår samtid. Västvärlden har varit fast i ett tillstånd av kvasi-permanent kris sedan dess. Hur påverkades samhällets och kulturens uppfattning om världen, samtiden och framtiden av den långa konflikten och kostnaderna för den? Hur invasionen av Irak förändrade världen på Medium är ett försök att se över vilka utvecklingar som skedde och hur de format världen av idag.

söndag 5 mars 2023

AI skapar en ny marknad för söktjänster?

It is time for eternal September again!

Googlesökningar som slutar med “site:reddit.com” ökar. Varför? Därför att sökresultaten från Google inte är tillräckligt bra för många användare. 

De första träffarna som inte är annonser är sökordsoptimerade webbplatser fyllda med affiliate-länkar. Det brukade finnas memes om sidan två på ett Googlesök. Skämtet var att ingen ju klickar sig dit. Fast idag börjar fler att titta på tredje eller fjärde sidan på ett Googlesök, det är för mycket reklam, sökordsoptimerat och AI-genererat innehåll på de första. 

Ett annat problem är Googles egen AI, som försöker vara lite väl smart och fundera ut vad du "egentligen" menade med din sökning. Google går från att visa vad användaren frågade om till att visa vad Google vill att du ska se. På Reddit upplever många att de får en djupare och mer förklarande träff, inte minst då den håller sig till sökningens ämne.

Google gick bokstavligen från mammas garage till 90% av sökmarknaden! Varför? Rätt produkt vid rätt tidpunkt, det sena 90-talets webb var en röra som många sökmotorer försökte bringa ordning i. Modellen handlade inte om att bringa ordning i internets information, utan att hitta relevant information. Resultatet blev det marknadsdominanta företag som fascinerade och skrämde så många på 00-talet. 

Det är inte så konstigt att ett företag som funnits sedan 1998 har samlat på sig en del overhead genom åren. Google är känt för att vara lite för innovativt, där nya produkter lanseras utan att riktigt få stöd, och hamna på kyrkogården. Google hade råd med det. 

Det var en mycket snävare grupp människor som använde webben i slutet av 90-talet och webben var öppnare. Webb 2.0 handlade om att få fler användare att stanna på plattformen. Fast Googles plattform är fortfarande bara länkar på en sida, medan allt mer innehåll är bild och film. Det gör att Google inte matchar hur webben fungerar. Samtidigt får Google ett problem med affärsmodellen: är söket för dåligt lämnar användare, men är söket för bra så klickar ju färre på annonserna.

Google är fortfarande det dominanta företaget på sökmarknaden, men mer än om “early adopters” borde vi kanske tala om “early quitters”. De populära och välutbildade personer som är förebilder i sina sociala umgängeskretsar. När de lämnar en tjänst, ett mode eller annan företeelse visar de att den snart kommer att misslyckas. En del rör sig ut på Discord eller ut på det osynliga nätet. TikTok blir ett alternativ till Google, som i sin tur försöker att lansera ett multisök som motdrag.

Sökkrigets frontlinje går genom AI. Googles sena svar på ChatGPT har gett Microsoft en sällsynt chans att göra anspråk på en teknisk fördel när sökmarknaden står inför sin största förändring på flera år. För konsumenterna är det den bästa utvecklingen.

Leoparden och Berättelser, en recension

Leoparden och Berättelser by Giuseppe Tomasi di Lampedusa My rating: 5 of 5 stars Vilken underlig historia romanen "Leoparden" ...