lördag 30 april 2011

Västerås vision för 2026

Den 29 april talar jag på Sveriges Radio P4 Västmanland om Västerås stad vision för 2026, och jämför med de utvecklingar för städer som beskrivs i boken Cities on the Edge

Lyssna på sändningen från P4 Västmanland där jag talar med Gösta Westling (19.10 in i programmet).

Här är Västerås stads film för vision 2026


Är inte det här mer av en reklamfilm för dagens Västerås? ABB och Mälardalens högskolan framhålls, men skapar det verkligen öppningar för mindre start-up företag? Trivsel tas ofta upp, men hur långt är kommunledningen beredda att verkligen öppna upp staden för medborgarna? Samverkan tas som ett honnörsord, men samverkan kan vara handlingskraftens motsats och främst gynna de redan etablerades lobbyism.

Visioner kräver konkretiseringar och ofta svåra avvägningar. Är Västerås stad beredda att göra dem? Nu verkar visionen handla om att konkurrera med Stockholm.

Här kommer viktiga frågor om e-demokrati in, om hur kommunens arbete öppnas upp. Då kan medborgarna komma med praktiska förslag, än de vaga formuleringar kommunen fått in hittills.


Inga kommentarer:

Svenska kan tvingas till DNA-test i London

Den 5 september 2007 skriver Realtid.se om att en av Storbritanniens mest erfarna hovrättsdomare kräver nu att myndigheterna upprättar ett h...