fredag 12 augusti 2016

Världselefantdagen: elfenben till salu


Idag är Världselefantdagen, World Elephant Day, och det är en högtid som är till för att stoppa samma problem som med noshörningshornshandeln.

Länder som Kenya, med president Uhuru Kenyatta, har i år demonstrativt eldat upp betar från elefanter och noshörningar som tjuvskyttar skjutit ihjäl. Risken är att aktionen får motsatt effekt, genom att förstöra elfenben och noshörningshorn, kan den svarta marknaden priserna på dessa produkter faktiskt stiga. Om detta händer, kommer tjuvskyttar har ett ännu starkare incitament för att illegalt döda elefanter och noshörningar.

Tidigare aktioner har inte gett resultat. Det finns ett handelsförbud för närvarande på plats och asiatiska konsumenter fortfarande köper olagligt elfenben. Minska tillgången har en begränsad effekt på efterfrågan. De flesta vet i dag att jakt på elefant och noshörning är förbjudet, de aningslösa köparna finns inte kvar. Fast nu vet de som tänker köpa elfenben att en hel del har eldats upp och därför blir utbudet mindre och dyrare. En del bovar kan nog börja tänka att elfenbensbranschen kanske är något att investera i...

För problemet är att det inte finns en vettig och kontrollerad marknad, förutom de framgångar som har setts i Sydafrika och Namibia. Där finns mer av äganderätter till djuren.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Intressant

Svenska kan tvingas till DNA-test i London

Den 5 september 2007 skriver Realtid.se om att en av Storbritanniens mest erfarna hovrättsdomare kräver nu att myndigheterna upprättar ett h...