måndag 11 juli 2016

Vänstern och högerns moraliska rötter?


För en tid sedan bloggade jag om Vetenskap och politik. Neurovetenskapliga förklaringsmodeller har en dragningskraft för många att förklara mänskliga handlingar med. Det behöver inte alltid betyda att modellerna är bra, utan att vi gärna luras av mekanistiska och hjärncentrerade förklaringsmodeller för att de ger oss enkla förklaringar av komplexa beteenden eller stöd åt våra förutfattade meningar. Vad kan vetenskapen säga och inte säga om politiska värderingar?

I podden tog jag upp psykotyckeriet från vänstern som hävdar att högern och borgerliga tror som de gör för att de är felprogrammerade i hjärnan, för att använda Sten Anderssons ord om Bengt Westerberg. Vänstern står för fakta och resonerande, högern för tyckande och primitiva instinkter. Psykologen Jonathan Haidt har vunnit i popularitet inom högern då han säger att humaniora och samhällsvetenskaperna har en stor slagsida åt vänster, då lärare och akademiker i de olika ämnena med förkrossande majoritet verkar ha värderingar som passar in på det.

Haidts huvudtanke är att moraliska och politiska ställningstagande är intuitiva och föregår förnuftet. En blandning av genetik och psykologisk fallenhet bygger upp våra rationella argument genom omedvetna processer i hjärnan så att de ska passa in i våra känslomässiga mallar. Alla, både höger och vänster, styrs av tyckande och primitiva instinkter.

Det är kanske bekvämt för "högern" och "vänstern" att inta sina positioner i skyttegravarna, men det politiska samtalet blir mycket svårare. Om debatten fastnar i att hänföra politiska motståndares åsikter till sociokulturella normer och arketypiska grupper, blir det svårare att identifiera skillnader i intressen och idéer inom politiken.

Det är särskilt ett problem i en tid där mallar som höger och vänster blir allt mer vaga i samtiden och i USA är antalet väljare som inte väljer sida mellan demokrater och republikaner rekordhögt. Fast det kanske sätter fingret på den minskade skara som passar in sin livsstil och identitet i snäva begrepp som höger och vänster?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Intressant