onsdag 31 augusti 2016

Delningsekonomin är körd?

Hey! It's your Uber driver here. Am outside.

Uber, delningsekonomin flaggskepp, gör en mycket stor förlust. En expert i Veckans Affärer påpekar att få andra företag än Uber skulle kunna göra sådana förluster och fortfarande vara aktivt. Är delningsekonomin körd?

Många skulle reagera på att likställa Uber med "delningsekonomin", och det finns ett bra argument för att det egentligen är flera olika företeelser vi ser.

En del säger att Ubers förluster beror på att företaget subventionerar sina priser för att vinna ett lokalt monopol, fast den strategin verkar inte ha lyckats. Trösklarna att ta sig in på marknaden är låga, för ett flertal olika affärsmodeller, om det inte är fråga om att svåra licenser och regleringar instiftas.

Det är kanske mer att Ubers affärsmodell påminner om taxis, som AirBnBs påminner om att hyra ett hotellrum. Skillnaden är att det är något enklare, för allt finns på en plats och att det är billigare. Lyft, en av Ubers hårdaste konkurrenter brukade ha en mycket mer lokalpräglad image, med fistbumps och rosa mustascher i plysch på bilarna. I dag konkurrerar Lyft på priset.

Sedan början av 10-talet och särskilt efter 2014, då delningsekonomin var uppe på hypetoppen, så har det visat sig att det som inte har kunnat skala är just de delar av delningsekonomin som var "delningsekonomi"; mer av att hyra eller sälja snarare än att låna eller swoppa något. Användargränssnittet, UX, är ofta för dåligt i den mer "delningsekonomiska" delen av delningsekonomin. Det är som Open Source mjukvara (eller hur den brukade vara), bra teknisk produkt men svårt att använda.

En viktig drivkraft är att arbetskraft i dag kostar mycket, av olika skäl, och att många yrken inte har en så hög produktivitet vilket gör det svårt att anställa.

Det betyder inte att delningsekonomins sajter och tjänster inte finns, eller att de gör ett dåligt jobb. Det är bara att utvecklingen har gått ifrån mycket av det som ursprungligen kallades för delningsekonomin till att bli en tillgångsekonomi... fast för att förstå den krävs en annan debatt än den som funnits runt delningsekonomin.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Intressant

måndag 29 augusti 2016

Italiens folkomröstning bryter upp Europa?


Italien konseljpresident Matteo Renzi är Europas sista Tony Blair- politiker. Hans parti, Partito Democratico, kommer från det gamla kommunistpartiet PCI men via många kringelikrokar från Tangentopoli och den första republikens fall. Så är ju också Italiens politik som den är, där politiken blev än mer partistyrd efter att den andra republiken kom.

I oktober kommer Italien att folkomrösta om förändringar i konstitutionen, reformen Renzi- Boschi.

Högsta domstolen, la Consulta, skulle få en uppgift att granska lagförslag och ålägga en tidsgräns för debatten kring dem. Det skulle sätta fart på den dyra och långsamma lagstiftningen, kanske även göra den mer rättssäker.

Senaten skulle minskas till 100 ledamöter, utses av regionerna (förutom fem senatorer som utses av republikens president) och mista det allra mesta av sin rätt att initiera lagstiftning.

Det finns en del bra i senatsreformen, för den behöver verkligen reformeras, men många väljare är skeptiska till att ge politikerna i regionerna mer inflytande. Regionerna skakas ofta av tydliga och för väljarna begripliga och direkta skandaler i massmedia, så förtroendet är (inte alltid helt rättvist) lägre för de politikerna än för senatorerna.

Matteo Renzi har, tyvärr, satsat väldigt mycket av sin politiska prestige på folkomröstningen och sagt att han kommer att avgå om det blir ett 'nej'. Det skulle skapa en ny kris i ett viktigt EU-land, dåligt inte minst när Italiens banker är illa ute och Italien försöker med alla möjliga medel att återkapitalisera dem på trots mot EU:s "bail in" regler.

Då tar Renzi till valfläsket. Konseljpresidenterna Lamberto Dini och Mario Monti gjorde viktiga reformer av pensionssystemet de senaste tjugo åren. Den senaste reformen innebär att både män och kvinnor ska till 2018 ha en uniform pensionsålder vid 66 år och 7 månader. Nu vill Renzi istället sänka pensionsåldern, hur det ska gå till med den tämligen tomma statskassan?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Intressant

torsdag 25 augusti 2016

Säkrare system och effektivare personal

Förebygga, svara och återhämta. It-säkerhet i rätt utformning. It har blivit affärsdrivande och allt fler företag blir allt mer beroende av it. Därför behövs den hållas säker från angrepp och malware.

HR-system som sparar administration. Mängden information om löner, bemanning, tidrapport­ering och reseräkningar i ett företag har stigit. En tydlig plan för hur talanger i personalen ska hanteras för att vilja stanna och växa behövs.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant

Fred för Colombia

Det har hänt en del i Colombia sedan jag skrev om presidentvalet och sedan rapporterade om resultatet. Det är nu ett fredsavtal på gång mellan regeringen och FARC.

Colombia var ett land i sönderfall på 90-talet, precis som dagens Venezuela. Utvecklingen i Colombia visar att god politik kan vända även hopplösa situationer. Medellin, tidigare känt som knarkkungen Pablo Escobars stad och hem för drogkarteller och mord, har fått pris som innovationsstad. Det finns även dem som pekar ut Colombia, landet där kidnappningar var endemiska, som en resedestination för familjeresor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Intressant

måndag 22 augusti 2016

Ett låst USA och en ny tids genombrott


USAs politik inför presidentvalet känns rätt låst. Trump får massor av press men Clinton verkar bli den första president som vinner stort utan något egentligt stöd hos väljarna.

Både republikanernas och demokraternas politiska program är uppfyllda. Det vi ser är det sista 1900-talsvalet. För många av dagens politiska debatter är redan slut, de handlar om gårdagen. För det samhälle politiken som företeelse, och från den personliga utgångspunkt Trump och Clinton har, med industrijobb som bas har redan passerat. Det räcker att se på långsiktiga trender för att se en förändrad ekonomi där de industrijobb som kommer tillbaka till USA automatiseras. Därför är det viktigt att börja tala om framtiden redan nu.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Intressant

fredag 19 augusti 2016

Säkerhet och HR-system

Jag skriver i Fokus Moderna IT-lösningar som går i Dagens Industri den 19 augusti om HP Entreprise och säkerhetslösningar samt om Flex och kraven på moderna HR-system.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant

tisdag 16 augusti 2016

New media coverage the ecosystem of piracy report

The report on the ecosystem of piracy has seen an extensive media coverage since its publication on August 1st.

Here is an additional round-up:

Cong ly

nVIDIA

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant

fredag 12 augusti 2016

Världselefantdagen: elfenben till salu


Idag är Världselefantdagen, World Elephant Day, och det är en högtid som är till för att stoppa samma problem som med noshörningshornshandeln.

Länder som Kenya, med president Uhuru Kenyatta, har i år demonstrativt eldat upp betar från elefanter och noshörningar som tjuvskyttar skjutit ihjäl. Risken är att aktionen får motsatt effekt, genom att förstöra elfenben och noshörningshorn, kan den svarta marknaden priserna på dessa produkter faktiskt stiga. Om detta händer, kommer tjuvskyttar har ett ännu starkare incitament för att illegalt döda elefanter och noshörningar.

Tidigare aktioner har inte gett resultat. Det finns ett handelsförbud för närvarande på plats och asiatiska konsumenter fortfarande köper olagligt elfenben. Minska tillgången har en begränsad effekt på efterfrågan. De flesta vet i dag att jakt på elefant och noshörning är förbjudet, de aningslösa köparna finns inte kvar. Fast nu vet de som tänker köpa elfenben att en hel del har eldats upp och därför blir utbudet mindre och dyrare. En del bovar kan nog börja tänka att elfenbensbranschen kanske är något att investera i...

För problemet är att det inte finns en vettig och kontrollerad marknad, förutom de framgångar som har setts i Sydafrika och Namibia. Där finns mer av äganderätter till djuren.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Intressant

Media coverage the ecosystem of piracy report

onsdag 10 augusti 2016

Dra undan benen för cybercrime

Den 10 augusti 2016 på DN Debatt fortsätter Karl Lallerstedt på Black Market Watch och jag att argumentera för att debatten om illegalt kopierat material på internet har skiftat från 00-talets fildelning till ett ekosystem av cyberbrottslighet och säkerhetshål, där piratkopiering är en bit. Läs artikeln här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Intressant

Pokémon är hopp och lek ute


Andreas Ekström på Sydsvenskan skrev år 2008 artikeln Varning för barn om moralpaniker och att den ständigt återkommande lösningen är Hopp och lek ute. Faror beskrivs på samma sätt som för 50-60 år sedan och lösningarna antas vara desamma. Snarare än dataspel har moralisk upprördhet blivit ett eskapistiskt opium för folket. Med tanke på hur stilla många av kritikerna Pokémon Go sitter borde de kanske också ägna sig åt hopp och lek ute?



Mark Tovey leder tankarna vidare, Pokémon Go passar inte in på att vara eskapism. Eskapistiska spel borde isolera från sociala sammanhang och Tovey påpekar att spelet också pekar på viktiga förhållande i världen. Det finns en ojämlikhet i hur naturresurserna, förekomsten av pokémon i ett område, är geografiskt fördelade. Det finns slump och bondtur som konkurrerar med meritokratin. Det finns dem som får fördelar genom att använda botar eller genom att hyra in poképrenörer och tränare, har man pengar kan man bli mycket bra. Det påminner om hur det ser ut i den virtuella världen Second Life.

Vi har bara börjat att se tillämpningarna av gameification spelifiering i arbete och samhällsliv.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Intressant

söndag 7 augusti 2016

Ta citius, altius, fortius på allvar i OS! Slopa dopingförbuden

Förbudet mot doping innebär att kvaliteten på preparaten eller dosen inte granskas. Det är ett problem för elitidrotten men även allt mer för de motionärer som vill förbättra sina resultat.

Jag skriver i Aftonbladet Slopa nolltoleransen mot dopning om att det är dags att ta mottot citius, altius, fortius på orden. Det är dags för en säker idrottsmedicin som inte lägger krokben för utvecklingen av bättre läkemedel.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Intressant

lördag 6 augusti 2016

Ghostbusters, ett bedårande barn av sin tid

Ghostbusters har spelats in på nytt. Den nya versionen av den gamla succén från 1984 har omgetts av en massa kontroverser på nätet. Kontroverser som inte motsvarar filmens betydelse.

Den gamla filmen från 1984 blandade en mängd element: den var äventyr, action, komedi, sci-fi och lite skräck. Den sorts breda blandning som precis började slå igenom på 80-talet. När vi tittar tillbaka idag så funkar den väl, men en del av skämten och uppläggen känns lite passé.

Det brukar sägas att Ghostbusters 1984 var en symbol för Reagan-eran. Det stämmer till viss del, det var en tid då småföretagandet kom igång. Fienden för spökjägarna är inte bara mesopotamiska ockulta väsen utan också en nitisk tjänstemän på USAs miljöskyddsmyndighet EPA. Det var teman som en del av filmens skapare delade som personlig ståndpunkt, men de var också påverkade av tidsandan, de förväntningar filmskaparna uppfattade hos sin publik. Filmen är inte en Pansarkryssaren Potemkin utan idéerna finns med i bakgrunden, inbakade i karaktärer och handling. Därför är det först senare som första Ghostbusters- filmen setts som politisk. Den betydligt sämre uppföljaren från 1989 saknar den rätta kemin mellan berättelse, karaktärer och tidsanda.

Ghostbusters 2016 blev kontroversiell för att spökjägarna spelas av kvinnor. Det kan vara en idé som fungerar för att få en ny spinn på en gammal serie, men att t.ex. följa Jane Bond på dödligt uppdrag istället för James Bond är bara början på författarens arbete, inte slutet. Den nya Ghostbusters-filmen ska egentligen inte blicka bakåt, första filmen har inte hänt i handlingen, men det märks att filmskaparna har blivit påverkade av kontoversen på nätet. Det inte bara för att huvudrollsinnehavarna från 80-talets filmer dyker upp i småroller, utan också att mycket i handlingen verkar jämföra sig med den äldre filmen. Ja, trollen på nätet kan vara jobbiga, men det är ju för dem som köper biobiljetten man ska göra filmen. Filmen i sig fungerar, den stora avvikelsen är inte könet på karaktärerna utan att humorn har förändrats sedan 80-talet. Humorn i de två filmerna känns besläktad, om än från någon generation senare av Saturday Night Live, så där blir den smakfråga.

Politiskt är nya Ghostbusters kanske mer medveten, bland annat för att sträcka ut ett långfinger åt trollen, men även för att den påverkas av sin samtid. Den här filmen handlar om att bli sedd och att bli trodd, men det är auktoriteten som avgör det. I den här filmen vet stadsförvaltningen om att det finns spöken, men låtsas inte tro på dem för att inte skapa panik. Erkännandet för spökjägarna är inte att de kan skicka en faktura till staden New York utan att staden New York ger dem bidrag.

Men varför behöver en Milo Yannopoulos bråka med Ghostbusters? Delvis därför att särskilt populärkulturen är en betydelsefull arena för samtiden, snarare än konsten. Men även delvis för att en internetpersonlighet behöver drama till sin egen person, snarare än att på allvar diskutera vilken politik som är praktisk.

Summan är att Ghostbuster 1984 och 2016 är båda medelbra filmer. Den från 1984 har åldrats något men är fullt sevärd, den från 2016 når inte upp till vara så spännande och rolig som den tänkt sig men är fullt sevärd.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant

onsdag 3 augusti 2016

Beroende går över av sig självt


Jag skriver om boken Unbroken Brain: a revolutionary new way of understanding addiction av Maia Szalavitz i Modern Psykologi nummer 8/2016.

Människor hamnar inte i beroenden därför att de kommer över en drog och börjar ta den regelbundet, skriver Szalavitz. Beroendet har en historia rotad i deras individuella, sociala och kulturella utveckling. Den beroende hjärnan är inte "trasig" som många andra forskare och författare har skrivit. I stället, säger hon, har hjärnan bara kopplats annorlunda, det är inte nödvändigtvis fråga om en förstörelse av vävnad.

Det är också därför som beroende är den psykiska sjukdom som har bland de högsta siffrorna för tillfrisknande. Det är en minoritet av dem med beroendeproblematik som behöver hjälp för att sluta och de flesta slutar i tjugoårsåldern, när prefrontala cortex i hjärnan är färdigutvecklad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Intressant

måndag 1 augusti 2016

Sätt fokus på piraternas ekosystem på nätet

Fokus i ”piratdebatten” om illegal streaming och fildelning bör inte ligga på piraterna, utan på det ekosystem som möjliggör hanteringen. Karl Lallerstedt på Black Market Watch och jag skriver den 1 augusti 2016 på DN Debatt. Läs artikeln här.

Innehållet i debattartikel kommer från rapporten Illegal fildelning och streaming: ett ekosystemperspektiv, som kan läsas härifrån.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Intressant

Illegal fildelning och streaming: ett ekosystemperspektiv

Rapporten Illegal fildelning och streaming: ett ekosystemperspektiv granskar den illegala marknaden för film och TV-program som sprids via streaming- och fildelningssajter.

Studien syftar till ett bredare, holistiskt perspektiv på problemet. Istället för att endast fokusera på de piratsajter som sprider materialet, har den valt att studera de förutsättningar som möjliggör denna omfattande illegala spridning.

Studien är genomförd av Black Market Watch och Global Initiative against Transnational Organized Crime, två NGOs baserade i Genève som fokuserar på illegal handel och organiserad brottslighet. Studien har tagits fram på uppdrag av Film- och TV-branschens Samarbetskommitté.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Intressant

Leoparden och Berättelser, en recension

Leoparden och Berättelser by Giuseppe Tomasi di Lampedusa My rating: 5 of 5 stars Vilken underlig historia romanen "Leoparden" ...