onsdag 28 december 2022

Vilken natur vill vi rädda? Bok om betydelsen av biologisk mångfald

Förenta nationernas konferens om biologisk mångfald år 2022, COP15 i Montreal, avslutades med vad kallades ett historiskt avtal: Global Biodiversity Framework (GBF). Avtalet är inte bindande, men målen ska vara kvantifierade och följas upp i tidsperioder, precis som i Parisavtalet för klimatet.

Fast de detaljerade planerna för hur målen ska uppnås lyser med sin frånvaro, de ska respektive land avgöra. Hur Nordamerika och Europa ska betala bidrag till utvecklingsländerna, och vilka, är också oskrivet. USA var inte med vid COP15 (det är inte ett medlemsland), och många länder protesterade mot avtalet. Frågan är om EU kommer att “gå före” med åtgärder och betalningar innan kostnaderna är uppskattade?

Ekologen Rebecca Nesbit har gett ut en mycket intressant bok om ekologi och framtidens biologiska mångfald. Den heter Tickets for the Ark (biljetter till Arken), där undertiteln frågar hur det går till att välja vilka av naturens arter som ska bevaras.

Det finns ingen objektiv vetenskaplig standard som ger en värdeneutral baslinje för ekologin som naturskyddet bör syfta till, är bokens huvudbudskap. Eftersom det inte finns något mål eller jämviktstillstånd som ekosystem är på väg mot, vad säger att landskap och ekosystem som modifierats av just mänsklig aktivitet är dåliga? Människor har spelat en avgörande roll i att forma naturen under 2,5 miljoner år. Det kan sägas vara naturligt i sig med mänsklig påverkan.

Tickets for the Ark utgörs av en serie fallstudier som visar att människors val, styrda av våra etiska och estetiska värderingar, är oundvikliga när det gäller biologiskt bevarande.

Värdekonflikter är inneboende i bevarandet, där Rebecca Nesbit påpekar att de människor som drar nytta av naturskyddet sällan är de som betalar priset. En oväntade förlorare på GBF kan bli naturfolken, som trots omnämnande i ramverket, kan få svårt att stanna kvar och bruka den natur de lever i.

Författaren menar i boken att vi inte får vara rädda för utveckling av ekologin, vare sig genom utvärdera det allt mer kostsamma och svårhanterliga arbetet att hålla borta invasiva arter från land- och vattensystem, eller genom att se de fördelar som biotekniken kan ge för ekologin. Det ger mänskligheten chansen att forma nya och bättre ekosystem, efter vad som människor vill ha dem till.

En utmanande bok. Tankarna bakom är inte nya, men viktiga att ta upp i en tid då globala katastrofrisker både påverkar varandra och ställs mot varandra, som alternativkostnader. Tickets for the Ark ger en djupare förståelse, utan att förlora blicken på det handfasta miljöarbetet.

Leoparden och Berättelser, en recension

Leoparden och Berättelser by Giuseppe Tomasi di Lampedusa My rating: 5 of 5 stars Vilken underlig historia romanen "Leoparden" ...