torsdag 20 april 2023

"Vi måste prata om AI!"

"Vi måste prata om AI!"

Finns det inte redan många politiska samtal om AI? För tekniken finns ju ute i verksamheten och tillämpas. Stanfords Artificial Intelligence Index Report beskriver också "en lavin av initiativ och policydokument" och att fler områden talar om AI- etik. 

Det påminner om Geek Heresy, Kentaro Toyamas bok om IT-debatten, och hur tekniken ofta sattes i centrum av tillämpningen.

Är det bara "hard law" som utgör politiskt intresse för en samhällsutveckling? Annars verkar det vara att "soft law" redan tillämpas inbakad i utvecklingen av t.ex. organisationer som IEEE, ACM, ISO eller Consumer Technology Association och kan redan nu vara lösningen på handfasta policyfrågor samt anpassas till framtida behov. Det finns även polycentriska styrinitativ på AI-området, som OECD-stödda GPAI.

Då blir det en fråga för produktutveckling, handfasta politiska frågeställningar med AI som verktyg, samordning av tekniketiska diskussioner, riskanalys och riskhantering samt jämförelser av best practice. 

The challenge between natural and artifical?

We have no right to be afraid of the future! That was the message from Corriere della Sera’s former editor Ferruccio de Bortoli, thought-pro...