tisdag 18 juli 2023

Threads mot Twitter, konversation kontra argumentation?

Metas svar på Twitter, Threads, har snabbt expanderat till 100 miljoner användare, delvis av nyhetens behag, men också som en protest mot Twitters nuvarande tekniska problem och skraltiga policy.

Det är lite konstigt att det inte finns någon DM-funktion på Threads, och det återstår fortfarande att se vilken typ av moderering som kommer att tillämpas över tiden. Threads är lättare att sätta upp (om du har ett konto på Instagram), och det är en bättre användarupplevelse, speciellt när det kommer till Twitters ihoprasade statistikfunktion.

Mediet är budskapet, för att använda Marshall McLuhans gamla citat. Threads finns inte tillgängligt i Europa ännu, och det kan bli svårt genom hur dataskyddsförordningen GDPR fungerar

Threads verkar underbygga en konversation mellan användarna, men riskerar mediet falla in i samma problem som Instagram har? Twitter står för nyheten och argumentationen, vilket är engagerande för användarna. Twitter har också fördelen av att många organisationer har en sunk cost bias.

Enshittification and the Platform Economy: A Critical Analysis

In the modern economy, the concept of “enshittification” has gained traction as a means to understand the evolving dynamics of the platform ...