lördag 24 augusti 2024

Åldrande: lita inte på någon över hundra!

I veckan dog 117-åriga Maria Branyas Morera, världens äldsta person. Många kanske funderar på hemligheterna bakom ett så långt liv, men hundraåringarna verkar inte ha så god koll själva när forskarna undersökt.

Det går lite mode i vad som sägs ge ett långt liv. Maria Branyas sa att det var hennes lugna livsstil, andra har lyfts fram som vivörer högt upp i åldrarna.

Fast det kan bero på överlevnadsbias, där man inte ser till alla som dog tidigare. Det är lätt att blanda ihop orsak och verkan. Många mycket gamla verkar ha en positiv attityd till livet. Det kan vara till hjälp, men det skulle också kunna vara överrepresenterat, då det är lättare att vara positiv till livet om man inte drabbats av livshotande sjukdomar. I allmänhet finns det en stor grupp äldre med känslor av nedstämdhet.

En teori forskare har är att vissa helt enkelt har haft tur att leva länge, medan en annan teori pekar på specifika genetiska faktorer. Hundraåringar behöver inte haft, eller ens ha, särskilt hälsosamma levnadsvanor.

För hundra år sedan gjordes det stora framsteg i förväntad livslängd genom att minska sannolikheten för att barn dör, där vaccinationer och rent vatten spelade en stor roll. Vissa livsstilsförändringar har påverkat. Några liknande steg för att minska sannolikheten att riktigt gamla dör skulle kunna göras, med exempelvis vacciner mot Covid-19, influensa och bältros, men det ger förhållandevis lite mer livslängd och livskvalitet. 

Kriget mot åldrandet pågår, där problemet kan vara åldrandet i sig. En misstanke är att hundraåringarna kan överleva då de har förutsättningarna för att leva med den mycket skadliga "livsstilen" att åldras.

Red Leviathan: The Secret History of Soviet Whaling, a review

Red Leviathan: The Secret History of Soviet Whaling by Ryan Tucker Jones My rating: 4 of 5 stars Recommended reading! I was unaware of th...