torsdag 29 augusti 2024

Förlorade generationer?

Det är vanskligt att tala om breda generaliseringar av generationerna. Erfarenhet ger ju tillfälle att hitta undantagen. 

Sociologen Karl Mannheim som formade studierna av generationsskiften på 1920-talet definierade en generation inte bara med födelseår och händelser i ungdomen som format deras världsbild. Istället skrev han om olika "generationsenheter", med olika reaktioner på deras formande erfarenheter. Mannheim exemplifierade med hur de tyska ungdomarna reagerade på Napoleon Bonaparte på 1800-talet, men en liknande åtskillnad går att se i den så kallade "generation X" i hur de reagerade på 90-talskrisen. Det är samma sociala kohort, men deras uppfattning och reaktion på krisen står i kontrast mot varandra.   

Han förstod också klokt att en biologisk generation inte behöver utveckla ett eget distinkt mönster att tolka och påverka världen med. Kanske för att det inte finns ett tillräckligt avgörande historiskt ögonblick för en generationsrörelse. Några av de bästa exemplen på min generation föddes före och efter den.

Red Leviathan: The Secret History of Soviet Whaling, a review

Red Leviathan: The Secret History of Soviet Whaling by Ryan Tucker Jones My rating: 4 of 5 stars Recommended reading! I was unaware of th...