lördag 16 februari 2013

Maskinerna tar våra jobb?


Det har skett förr. Så sent som år 1900 arbetade 55 procent av Sveriges befolkning i jordbruket, år 2000 inte ens tre procent. Fast vi är ju inte alla arbetslösa, för det kom ju till så många nya jobb inom industrin och tjänstesektorn. Skillnaden nu är att automatiseringen sker på så många områden samtidigt. De nya företagen anställer inte lika många. Apple, Google och Facebook är värda tusen miljarder dollar, ändå skapar de bara 150.000 arbetstillfällen tillsammans över hela världen. Volvo har 115.000 anställda. Jag skriver i Diderot om automatiseringen i Maskinerna är våra vänner.

Robotiseringen har haft effekt. Ett av gamla SAAB:s problem var bristande robotisering, de hade färre robotar men med ungefär lika många montörer som de tyska och japanska konkurrenterna. Problemet med det är att robotarna har en lägre felprocent än mänskliga montörer. Konkurrenterna satte sina anställda på kvalitetskontroll istället för montering, medan SAAB hade kvar fler människor på monteringen. Facket i Sverige har varit okej med automatisering, då processindustrin i stort sett bara är automatisering, men mot robotisering i tillverkningsindustrin har det varit hårt motstånd. Då fick också SAAB:s bilar en för hög felprocent i jämförelse med bilarnas höga pris.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Intressant

Teknikpanikens mönster

När ny teknik introduceras uppfattas den som världsomvälvande innan användarna lär sig använda den. Analysföretaget Gartner har formalis...