söndag 17 februari 2013

Varför smäller ballonger?

Vad händer när du sticker en luftfylld ballong med en nål? Ballongen smäller så klart, men har du tänkt vidare på fysiken bakom?

Luften inne i ballonger har ett högre tryck än omgivningen därför att den elastiska spänningen av ballongens yta dra sig inåt. När du sticker ballongen med en nål så dras inte gummit runt hålets kant enhetligt i alla riktningar längre, för det finns inte någon kraft som drar från hålet längre.


Kraften drar gummit bort från hålet, vilket gör det större och obalansen i kraften ökar. På bråkdelen av en sekund drar sig ballongens yta tillbaka till en punkt motsatt ditt nålstick. Luften med ett högt tryck som fanns inne i ballongen är nu fri att utvidga sig och det skapar en tryckvåg som vi uppfattar som en smäll.

Du kan göra om experimentet och sätta en bit tejp på ballongen och sedan trycka in nålen i ballongen genom tejpen. Då smäller inte ballongen, för tejpen är stark nog för att motstå kraften från gummit när det drar sig tillbaka från nålstickets hål. Hålet förblir litet och luften läcker ut långsamt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Intressant

E-sport den nya folkidrotten och publikfavoriten?

E-sport kan bli din nya hobby för din hemester. Dataspel har vuxit under Covid-19 pandemin. Faktiskt så ligger i Sverige branschens omsättni...