måndag 23 september 2024

Europa idag, geografikunskaper för framtiden

Vad händer egentligen i Europa just nu? Jag lever kanske inte i en "Tintin-värld", som Hans Rosling kallade det, men en del föråldrade uppfattningar hade jag. 

Fredrik Charpentier Ljungqvists bok Europa i dag : likheter och skillnader mellan länderna på vår kontinent ger en djupdykning i kontinentens komplexa situation – allt från politiska förändringar och ekonomiska utmaningar till klimatfrågor och demokratins framtid. Det är överblickbart med väl illustrerade kartor. 

Europas länder liknar varandra alltmer, några av de största skillnaderna går snarare mellan generationerna. Östeuropa har kommit ikapp ekonomiskt. Skandinaviens länder skiljer sig mer från varandra, främst genom oljestaten Norges utveckling. Dödligt våld minskar i hela Europa, i Sverige inte lika mycket som andra länder.  

Den här boken är till för alla som vill få en tydligare bild av Europas nutid och framtid, och vad som krävs för att förstå de stora frågorna.

En fördjupad intervju med författaren.

När ska forskare ta ställning?

Får en forskare vara aktivist och var går gränsen mellan att leverera fakta och att ta politisk ställning? Podden CurieTalks har med Mårten ...