lördag 7 september 2024

Valfångst, IWC och boken Red Leviathan om Sovjetunionen

Genererad med NightCafé

Nästan 80 år efter att den skapades har den internationella valfångstkommissionen IWC överlevt sin användbarhet. Att avsluta kommissionen kan ge ett gott exempel för andra internationella organisationer.

Det skriver några forskare i artikeln Dismantle ‘zombie’ wildlife protection conventions once their work is done i tidskriften Nature inför IWC:s möte i september. De länder som fortfarande har en begränsad valfångst, forskarna pekar ut Norge, Island (som slutar jaga) och Japan, har ändå inte någon samverkan med IWC. Det finns andra konventioner som ändå reglerar fångst bättre än IWC, menar författarna. Det är en "zombieinstitution" som tar tid, energi och resurser utan att skapa värde.

Artikeln pekar på en utveckling där bestånden nu ökar, men varför jagades valarna? I vissa länder finns en marknad för valkött som mat, som i Japan. Från 1600-talet fram till mitten av 1800-talet var valarna simmande guldgruvor. Då användes tran till belysning och smörjmedel. Fångsterna gick ned då fotogen och syntetiska alternativ kom som ersättningar. Redan mot slutet av 1800-talet var valfångsten på väg ned. 

En förklaring på varför valarna minskade så kraftigt i mitten av 1900-talet ges av miljöhistorikern Ryan Tucker Jones i boken "Red Leviathan: The Secret History of Soviet Whaling".

Sovjetiska valfångstfartyg dödade hundratusentals valar, ofta i hemlighet och olagligt, trots att Sovjet var med i valfångstkonventionen ICRW. Boken berättar att landet kom in i valfångstbranschen sent och hade ingen användning för valköttet, och knappt ens för späcket. Så många valar dödades så snabbt att valfångstfartygen inte hann behandla kropparna innan de ruttnade, och därför kastades de ofta tillbaka i havet.

Tucker Jones kommer fram till, efter forskning i tidigare stängda arkiv samt intervjuer med forskare och valfångare som vågat tala ut, att sovjetiska ekonomiska planerare hade fastställt fångstkvoter baserade på historisk valfångst som en procentandel av fiskerinäringen, oberoende av någon faktisk användbarhet. Sovjetiska forskare varnade ledarna för att fortsätta jakten men de tog inte till sig den informationen. 

År 1987, som en del av Michail Gorbatjovs ekonomiska reformer, avslutade Sovjet valjakten. Bristen på lönsamhet och stöd samverkade med press från USA, som samtidigt erbjöd tillgång till värdefulla fiskevatten i utbyte mot ett slut på jakten.

Red Leviathan: The Secret History of Soviet Whaling, a review

Red Leviathan: The Secret History of Soviet Whaling by Ryan Tucker Jones My rating: 4 of 5 stars Recommended reading! I was unaware of th...