söndag 8 september 2024

Fredsfittan : Natobeslutet som förändrade Sverige, recension

Fredsfittan : Natobeslutet som förändrade SverigeFredsfittan : Natobeslutet som förändrade Sverige by Agnes Hellström
My rating: 3 of 5 stars

Agnes Hellström var inne på sin sista tid som ordförande i Svenska Freds, då 200 år av alliansfrihet och neutralitet tog slut. I “Fredsfittan: Natobeslutet som förändrade Sverige” skriver hon om sina upplevelser under tiden av Sveriges ansökan om medlemskap i NATO.

Med en personlig och ibland provocerande ton för boken ihop både egna reflektioner och uppfattningar kring samhällets större förändringar. Hennes bakgrund som fredsaktivist ger boken en stark känslomässig tyngd, och det är tydligt att hon skriver med både frustration och sorg över utvecklingen.

NATO-ansökan blev en av de snabba och omfattande helomvändningarna i den svenska offentligheten. Plötsligt verkar en av sidorna vara den enda som får komma till tals i medierna. Efter en hätsk debatt med hårda beskyllningar byter viktiga företrädare åsikt.

“Fredsfittan” beskriver en kritisk tid under våren 2022, men sett i backspegeln skulle Sveriges medlemskap visa sig bli en utdragen process. Det hade varit intressant om boken reflekterat djupare, men skildringen är förutom några tillbakablickar fast i samtiden och medieflödet.

“Fredsfittan” belyser rädslan som drivkraft, men även institutionella skäl. Boken skildrar kopplingarna mellan personer inom försvarspolitiken, försvarsmakten och försvarsindustrin, “det militärindustriella komplexet”. Bokens personliga anslag ger också läsaren en inblick också i “det fredsindustriella komplexet”, kopplingarna mellan personer i utrikespolitiken, internationella organisationer och NGO:er.

Boken balanserar väl mellan att vara ett passionerat försvarstal för Hellströms syn på neutralitet och ge en analys av Sveriges förändring. Språket är lättillgängligt, vilket gör det lätt att ta till sig Hellströms resonemang. För dem som är intresserade av fredsfrågor, säkerhetspolitik eller vill förstå hur NATO-frågan påverkat är “Fredsfittan” både upplysande och tankeväckande.

View all my reviews

Red Leviathan: The Secret History of Soviet Whaling, a review

Red Leviathan: The Secret History of Soviet Whaling by Ryan Tucker Jones My rating: 4 of 5 stars Recommended reading! I was unaware of th...