torsdag 21 februari 2013

Osteoporos, ett skört problem

Osteoporos är ett allvarligt problem bland äldre kvinnor. Omkring en fjärdedel av dem som genomgått klimakteriet drabbas av frakturer i halskotan. Det kan leda till kroniskt ryggont och funktionsnedsättning. Frakturerna är ett av skälen till att äldre blir kortare med åldern. Kvinnor drabbas mer än män då benskörhet är vanligare hos kvinnor efter femtio års ålder, medan män drabbas mer efter att de fyllt sextio år.

Multipla frakturer i halskotorna återfinns bland 20-30 procent av fallen. Det blir svårare att hålla uppe huvudet och det kan utmynna i en slokande ställning, kyfos, när ryggraden böjs av tyngden. Kyfos hindrar andningen och trycker samman bröstkorgen. Buken pressas ut och det begränsar dess kapacitet äldre får sämre aptit.

Alltför många patienter skyller smärtorna på ”artrit”, ”ålderskrämpor”, ”ont i ryggen” och går inte till läkaren. Om man får en halskotefraktur ökar risken för nya samma år med 500 procent. Om frakturerna diagnosticeras och behandlas så halveras risken av framtida frakturer, även för dyra höftledsfrakturer.

Det behövs inga stora skador för att det ska gå illa när man har osteoporos; hosta, nysa, vända sig fel i sängen eller kliva ur badkaret, lyfta tungt eller råka snubbla. Numer är inte heller nödvändigt att göra en full röntgen för att upptäcka frakturerna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Intressant

Svenska kan tvingas till DNA-test i London

Den 5 september 2007 skriver Realtid.se om att en av Storbritanniens mest erfarna hovrättsdomare kräver nu att myndigheterna upprättar ett h...