fredag 1 februari 2013

Varning, hjärnvirus smittar

Fastnar en låt i huvudet ibland, hur fånig den än är? Hjärnan är full är sådana buggar, den utvecklades för en mycket mindre komplicerad och mer handfast miljö. Vi umgås med många fler människor och våra relationer är mer mångfacetterade.

En del tankevurpor är lätta att förstå. Vi ser mönster i bilder och händelser där det inte finns några, en bra egenskap när du är omgiven av rovdjur. Får vi krona fem gånger i rad när vi singlar slant är det lätt att tro att det kommer att ske även en sjätte gång, mer sannolikhetslära behövde inte forntidens jägare och samlare.

För ett tag sedan provade jag på Google+ och deras sociala nätverksspel City of Wonders. City of Wonders kombinerar Sid Meier's Civilisation med Farmville. Det är inget svårt spel, precis som inte heller succén Farmville var. Det finns ingen djupare strategi jag behöver lära mig, spelet är bara en massa klick på musen. Låt min civilisation bygga hus, forska på ny teknik, odla majs och så vidare.

Spelet ger spelaren små, stadiga belöningar över tiden. Precis vad sinnet är anpassat till, jämför med att sitta och äta bär i en glänta. En enskilt lingon ger lite energi, men sitter du kvar kan det bli mycket. I spelet får du gåvor av dina vänner och bekanta, det sätter en press på oss att svara med en gåva tillbaka även till ytliga bekanta. Det är därför en del spelare även betalar riktiga pengar för att få delta.

Det finns mycket som fångar upp tankemönster. De olika varianterna av såpor, virtuella världar och bloggar ger oss en stam att förhålla oss till även om den är avlägsen och verklighetsfrämmande. Vem sköt JR? Sport är mycket engagerande; hur går det för vår stam? Är fortfarande alfahanen starkast?

Producenterna har blivit bättre på att påkalla vår uppmärksamhet, och i det förindustriella samhället så mötte vi inte så många nya eller så abstrakta företeelser. En del av de hänvisningar till popkultur och flugor jag skrivit om här känns säkert lite skumma, för att de är flera år gamla. I informationssamhället sprider sig hjärnvirus så snabbt.

De sociala nätverksspelen blir snabbt uttjatade, men tänk om graden av interaktivitet blir så hög att vi inte kan slita oss? Kommer vi att utveckla en medial immunitet, eller kommer hjärnvirusen att riva ned våra försvar?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Intressant

Svenska kan tvingas till DNA-test i London

Den 5 september 2007 skriver Realtid.se om att en av Storbritanniens mest erfarna hovrättsdomare kräver nu att myndigheterna upprättar ett h...