onsdag 29 maj 2013

Ett litet under

Fram till slutet av 90-talet handlade nanoteknik om att skapa stora matriser av montörer i nanostorlek, för att tillverka användbara produkter i mänsklig skala, i en helt automatiserad process och med atomär precision. Sedan dess har ordet kommit att betyda allt från byxor som stöter bort smuts till vanlig kemi och materialteknik, bara det rör något väldigt litet.

Det görs intressant forskning på den klassiska nanotekniken, som vid New York University och vid universitetet i Nanjing. Breddar vi blicken ser vi nanoteknik inom biomedicinsk polymerteknik. Syskonen Henrik och Maria Kempe publicerade en intressant studie.

Henrik och Maria Kempe beströk en medicin mot blodpropp med magnetiska nanopartiklar och använde en yttre magnet placeras över en implanterad stent i en artär.

Det är inte en ny idé att styra läkemedel med magneter, utan ett av många viktiga steg att utveckla tekniken mot tillämpningar. Det dröjer nog innan Henrik och Maria Kempes idé testas på människor. Om den fungerar då så kommer den användas för antibiotika, antiinflammatoriska och antikoaguleringsläkemedel för patienter som har fått metallplattor, höfter och knäproteser inopererade. Då kan dosen av medicinen minskas, och det blir färre biverkningar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant

Transhumanism och Posthumanism, framtidens filosofi

Transhumanism och posthumanism, är det framtidens filosofi? Vilken syn kommer mänskligheten att ha på teknik, samhälle och natur? Står ...