måndag 6 maj 2013

Sömnlopporna biter ifrån

Snart dags att gå och lägga sig, se upp så inte sömnlopporna biter dig! För inte så länge sedan var varningen för sömnlopporna högst verklig. Sömnlopporna är vägglössen, som anses vara ett tecken på smuts och sjukdom. Numer är vägglöss ett sällsynt problem, men de är på väg tillbaka i Sverige.

Vägglöss är en del av familjen Cimicidae, en klass av parasitära insekter. De har utvecklats från en art som ursprungligen fanns i fågelbon. Vägglössen har gått vidare till människors hem och nu lever de i möblers mörka sprickor och springor, speciellt i sängar, madrasser och soffor.

Vägglössen är inte större än äppelkärnor och har mörkbruna, ovala kroppar. De föredrar att livnära sig på människor, främst på natten då vi sover, men kan försöka på dagen om de är riktigt hungriga. Deras bett ser ut som ett litet myggbett, så det tar ofta en stund att inse varifrån de kliande röda fläckarna kommer ifrån.

Vägglössen är obehagliga, men ofarliga. Deras bett sprider inte sjukdomar, främst är de oönskade middagsgäster, där du är middagen.

Det är vanligt att parasiter sprids mellan djurarter. Både huvudlöss och flatlöss lever på människor, men är inte släkt. En teori är att när människan tappade pälsen för att kunna svettas över hela kroppen, så utrotades många arter av löss, förutom de som levde på huvudet. Flatlössen är närmare släkt med löss som lever på gorillor, och innan du får några idéer har överföringen troligen skett genom att människor och gorillor en gång gillat samma viloplatser.

Hur har dessa små skadedjur kunnat göra sin comeback i Sverige? Vi reser mycket mer till varmare länder och vi handlar mer kläder och möbler på second hand. Det är förbjudet att använda diklordifenyltrikloretan DDT som bekämpningsmedel. De nya medlen, som deltametrin, är det lättare för lössen att bygga upp motståndskraft mot.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant

Transhumanism och Posthumanism, framtidens filosofi

Transhumanism och posthumanism, är det framtidens filosofi? Vilken syn kommer mänskligheten att ha på teknik, samhälle och natur? Står ...