söndag 16 juni 2013

Vetenskap och fotboll

Nu spelas fotbollsturneringen Confederations Cup i Brasilien. Turneringen är ett genrep inför världsmästerskapen i fotboll år 2014, både för några av de bästa landslagen som för arrangörerna.

Fotboll är en miljardindustri idag,och ett viktigt studieobjekt för forskningen. Det är imponerande många fält som arbetar med fotboll. Jag har sett forskning inom biomekanik, idrottsmedicin, barnmedicin, socialpsykologi, träningsfysiologi, psykologi, antropologi med avseende på fotboll bara för att nämna några fält.

När det är dags för stora turneringar släpper precis varenda vetenskaplig institution en studie som har att göra med fotboll på något sätt. Det är forskning för nyhetsartikeln, att forskaren släpper en studie anpassad till tidpunkten och nyhetsflödet. Den väcker uppmärksamhet, och kanske munterhet, men här spelar forskaren delvis själv på läsarens upplevelse av vetenskapen som en inte särskilt viktig verksamhet.

Några av forskningsrönen under årens lopp har varit intressanta för att de kunnat hjälpa utövarna att bli bättre. John Moores University i Liverpool har satt sina matematiker på att forska på den perfekt lagda straffsparken. Högt slagen, precis på sidan av målvakten och med en hastighet av 25-29 meter i sekunden. Tre fjärdedelar av alla straffsparkar går i mål. Wood pekar på träningens betydelse. Bra straffsparksläggare bestämmer sig var i målet de skall skjuta bollen och struntar i allt målvakten gör. Det kan ge spektakulära missar, men oftast mål.

Greg Wood vid University of Exeter forskar på fotboll och har även han tittat på straffsparkar, där nervösa fotbollsspelare skjuter mitt i målet.

Det är paradoxalt nog målvakten som har det psykologiska övertaget vid en straffspark, för ingen förväntar sig att han skall lyckas. Räddas straffen blir det beröm. Spelaren som gör mål på straff, får inga hyllningar och har allt att förlora.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant

Svenska kan tvingas till DNA-test i London

Den 5 september 2007 skriver Realtid.se om att en av Storbritanniens mest erfarna hovrättsdomare kräver nu att myndigheterna upprättar ett h...