tisdag 11 mars 2014

FM2030, transhumanisten

I början av 80-talet var FM-2030 djupt engagerad i sina idéer. Han hade bytt namn. Riktigt vad det nya skulle betyda var obekant. Kanske var det bara initialerna i hans föregående namn tillsammans med årtalet han ville leva till, kanske stod det för Future Man. I vilket fall som helst väckte namnbytet uppmärksamhet. Namn är en av våra starkaste kopplingar till traditionerna.

Det hade vid det här laget byggts upp en liten rörelse runt idéerna. Anhängarna bestod först och främst av vänner och bekanta till FM-2030, utökade med några av hans studenter. På 80-talet låg inte tekniken inte i närheten av den nivå som FM-2030 skrivit om i sina böcker, men kanske gick det att börja leva efter några av de sociala förändringar som han skrivit om. En sådan sak var hans vegetarianism, då han ansåg att vårt samhälle redan nu var så välmående att det inte fanns något behov att döda djur. Han var också engagerad mot dödsstraffet.

Bäst fick rörelsen fäste i Kalifornien och den firade framtiden genom att hålla The Future Festival i Will Rogers State Historic Park i bergen ovanför Santa Monica. Det gick relativt bra för FM-2030 och hans idéer på 80-talet. De verkade passa in i den kaliforniska kulturen av Silicon Valley, body building, plastikkirurgi, medveten kosthållning, framtidsoptimism och frihetlighet. Särskilt i de jet set kretsar som FM- 2030 identifierade sig med. FM- 2030 fick under dessa år tillfälle att medverka i TV-program som Today, Good Morning America och bli intervjuad på Larry King Live.Försiktigt började fler att samlas i nätverken runt FM- 2030, den transhumanistiska rörelsen fick sin första stora skjuts av energi och drivkraft. Den unge filosofen Max More och hans senare hustru konstnären Natasha Vita-More (det var många transhumanister som tog efter exemplet att byta namn) tillhörde kretsen runt FM-2030 och skapade upp de extropiska principerna. Max More tänkte sig principen extropi som en motsats till begreppet entropi. Det var en första formalisering av de transhumanistiska idéerna: extropianismen, som också ledde till organisationen Extropy Institute, tidskriften Extropy och en serie konferenser som kallades Extro. Från rave och alternativscenen kom i början av 90-talet personer som Romana Machado och R.U. Sirius.

När rörelser växer så kommer det impulser från andra håll och nya personer börjar att spinna vidare på idéerna. Särskilt när internet började att göra sin entré på 90-talet, och öppnade världen, var det tydligt att idéerna gått långt utanför bekantskapskretsen runt FM-2030. Internet liknade några av förutsägelserna som FM-2030 gjort om informationstekniken, men det var tydligt att den nya generationen av transhumanister inte tog FM-2030 till sig. FM-2030 hade på 1970-talet försökt anpassa sin litterära stil och skrivna språk till den kommande elektroniska eran och den digitala skriften. Söker man på de uråldriga siter som finns kvar från 90-talet är avtrycket från FM- 2030 förvånansvärt litet för den läsare som känner till hans betydelsefulla ställning de föregående tjugo åren.

Det blev informationstekniken, biotekniken, nanotekniken och kognitionsforskningen i sig som diskuterades, inte sammanhållna framtidsvisioner. Det kom in bioetiker, filosofer och riskanalytiker för att diskutera teknikernas utveckling. I slutet av 90-talet hade Ray Kurzweil blivit transhumanismens frontfigur. FM-2030 var fortfarande verksam, men det var tydligt att han inte längre var en av rörelsens drivande tänkare.

För FM- 2030 tog den framtid han längtade till slut år 2000. Hans kropp gav upp för den cancer som vuxit i bukspottskörteln under tio års tid. Fast kanske inte riktigt, sannolikheten är låg att nedfrysningen ska lyckas, men den finns där. Kanske kan FM- 2030 vakna upp ur evigheten till den framtid han längtade efter.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Intressant

Europe between zombie companies and toxic positivity

The increase in zombie companies, the fact that state budgets run large deficits even in booms and weak productivity increases in business w...