lördag 3 april 2010

Kineserna lever i robotlandet

Ola Wong är intressant att läsa. Men mediernas bild av Asien har ytterligheterna Kina-chock eller Kina-bashing.

Vibbarna är av Michael Crichtons Blodröd Sol. Ni kommer väl håg när japanerna skulle utplåna allt vad västerländskt näringsliv hette genom sin överlägsna konfucianska organisation? Det är en reaktion på uppvakande kring förändringarna i den globaliserade tidsåldern. Från att inte ha känt till något om Kina, blir det en oövervinnerlig mastodont. Därför är Arthur Koestlers bok Lotusen och Roboten forfarande riktigt läsvärd. Ytterligheterna uppfattar medierna som säljande, men det döljer nyanserna av ofta komplexa samhällen stadda i snabb förändring. Det skulle behöva fördjupning och kontrast mot den uniforma bilden av biståndet och länderna det omfattar.

Det är en ny situation som har uppstått, men jag vet inte om det bara är frihet som är huvudpunkten. Frihet har varit nödvändigt men inte tillräckligt. Minst lika viktigt är fungerande institutioner, och det är som International Property Rights Index springande punkt. Där finns det ett problem mellan valfrihet och frihet att skapa som snart kommer till Kina också.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Intressant
Skicka en kommentar

Ett nytt hopp för mediebranschen?

Den 7 mars höll tidningen The Guardian sin Changing Media Summit (CMS) i BFI Southbanks betongbrutalistiska komplex. Konferensen är en temp...