söndag 25 april 2010

Är Belgien en bubbla?

Annika Ström Melin skriver om hur Belgien åter har en regeringskris och delningen av landet diskuteras. Belgien rymmer EU:s huvudstad Bryssel, så Belgiens regeringskris angår Europa. Det har Annika helt rätt i, och det är ett problem för Europa.

Belgien grundades på delningen av De Förenade Nederländerna, av två folk som inte ville vara en stat. Kungahuset Saxen-Coburg fick ta till drastiska medel. Den förste kungen Leopold I försökte använda fransmännens och holländarnas gemensamma katolska tro, det gick inte riktigt. Den andre kungen Leopold II försökte använda kolonialismen i Kongo för att ge en nationell stolthet till sitt folk, och mycket pengar i egen ficka.

Den riktigt slipade lösningen stod Albert I för. Kung Albert skapade upp ett korporativt råd av stat, fackföreningar, arbetsgivare och intresseorganisationer. Den grunden för den belgiska välfärdsstaten, gjorde att de egentliga besluten inte fattades av parlamentet och de svaga och sönderfallande koalitionsregeringarna.

Alla som betydde något i samhället satt med vid bordet och kunde dela upp tårtan mellan sig. Ibland kunde kungen rida ut på som en vit riddare och ställa sig på folkets sida, och göra sig populär genom att kritisera de svaga regeringarna och dela ut privilegier. Kungahuset ägde också stora företag, som när de gick med förlust såldes till staten. Därav alla Belgiens statsägda företag, som kan sägas ledde till en viss nationaltypisk ineffektivitet.

Så, faller Belgien ihop? Nej, det tror jag inte. Systemet uppvisar en hög effektivitet och innovation när det gäller att hålla ihop tårtan. Det federala systemet har hållit samman Belgien de senaste tjugo åren, för ingen vill mista körsbäret på tårtan, den superrika huvudstaden Bryssel. Det pekar också varför ett så extremt parti som Vlaams belang varit framgångsrikt, det var det enda som lyfte frågan, och gav frågan om Belgiens framtid sin egen skrämmande vinkel. Så hade det inte behövt vara, men då hade de andra partierna behövt ta ställning till en politisk fråga som kunde ha kostat dem på kort sikt.

Den europeiska vinklingen är att Belgien påminner om det av COREPER och ministerrådet styrda Europa. Därför angår Belgien även oss, parlamentarism och konstitutionalism behövs för ett fungerande Europa.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Intressant

Inga kommentarer:

Leoparden och Berättelser, en recension

Leoparden och Berättelser by Giuseppe Tomasi di Lampedusa My rating: 5 of 5 stars Vilken underlig historia romanen "Leoparden" ...