Något som slår en vid en titt på den holländska valet är Geert Wilders problem. Hans parti PVV vinner mandat, men han skulle ju vinna det här valet? Som det ser ut nu hamnar han i den gamla vanliga nederländska koalitionsregeringen där alla skall med och mandattiden ägnas åt att bestämma vad regeringen inte skall göra. Frågan är hur många månader Mark Rutte och DVV kan hålla ihop en regering? PVV har suttit i koalitioner tidigare, men inte klarat av den nederländska politikens rutiner.
Holland präglas av bilden efter mordet på Pim Fortuyn som antingen haschrökande, homosexuella, alternativa hippies i Amsterdam där allt är tillåtet, kontra kryptofascistiska kristna extremister på landsbygden och förstås en extremt militant islam i förorterna. De intrycken är fel, men efter 911 användes Holland som exemplet på att västerländsk liberalism minsann inte gick att kombinera med islam. Muslimerna skulle välla in över Eurabien.
En kedja av tänkare skapades. Pim Fortuyn som sades visa att liberalismen behövde hård immigrationskontroll och krav på assimilering för att försvara de europeiska värderingarna, Theo van Gogh som dog för yttrandefriheten, Ayaan Hirsi Ali tog striden mot de muslimska förtrycket av kvinnorna. Geert Wilders, med förbud av koranen, är nu symbolen för den populistiska fasa som kommer att ske om politikerna hukar i debatten om invandringsfrågan och mångkulturalismen.
Pim Fortuyn lade en intellektuell grund för kedjan. Det var genuint oroade, men även provokativa och retsamma frågor om samhällets framtid. Fortuyn hade sedan fel, men det är en annan sak. Det var hemskt att Theo van Gogh blev mördad för sin konst, men hans bakgrund som självutnämnd nationell byfåne var ett problem. Före muslimerna gjorde han också grova attacker mot judarna i Holland. Theo Van Gogh provocerade nihilistiskt mot allt. Det måste man vara skyddad att få göra, men han blev inte lika populär som Fortuyn. Ayaan Hirsi Ali har råkat ut för kontroverser sedan hon föreslagit kristen mission till muslimska områden. Geert Wilders har aldrig fått omvärldens stöd på det sättet, kanske för att förde tillbaka civilisationernas krig i 911:s skugga från civilisationens försvar, tillbaka den populistiska extremen av främlingsfientlighet. Den 00-tals "höger" som Fortuyn verkade ha startat är borta. Kvar finns populismen, och den har svårare att klara sig när den kommer nära makten.
Fast... hela bråket som präglade 2000-talet i Holland post-World Trade Center verkar handla om något annat än integration. Inte ett kulturkrig, utan fantomsmärtor av att lämna poldersamhället bakom sig. Det kan nog ha varit frågan om att behålla pensionsåldern vid 65 år som varit mer inflytelserik för Wilders. Den slutna och kränkta politiken hade redan tagits in i Wilders väljarkår...
Det är återigen kränkthetens marknad som spelar in, och där det finns grupper som positionerat sig på att tjäna på konflikterna. Så länge som kränkthetens marknad spelar in, kommer inte Nederländerna att kunna lämna dagens politiska problem, vilket gynnar status quo.
Se mer
som har kloka tankar om frågan
Läs även andra bloggares åsikter om val2010, nederländerna, politik, islam, mångkulturalism, ekonomi, liberalism, samhälle, europa, eu
2 kommentarer:
Vad jag vet har PVV aldrig suttit i en koalition tidigare.
Inte nationellt, men lokalt som i staden Almere
Skicka en kommentar