tisdag 18 december 2012

Urtidens flygande monster

Filmen Flying Monsters 3D med David Attenborough som dragplåster, visades på Cosmonova, och jag gick på premiären. Det är urtidens flygödlor, pterosaurierna, som visas upp och förklaras i en fartfylld dokumentär. De var inte dinosaurier, om än släkt med dem. I mer än 150 miljoner år dominerade de skyarna som de första flygande ryggradsdjuren. Det är längre tid än vad vi däggdjur har funnits till.

Filmen visar upp pterosauriernas stora variation under dessa år. Pterodaktylen, den flygödla som många först tänker på, levde rätt sent under Kritaperioden. Paleontologen Lars Werdelin vid Naturhistoriska säger under sin presentation att filmen ger en helt annan förståelse av helheten kring flygödlorna än bara fossil kan ge. Det stämmer nog, därför att forskningen på senare tid har börjat att ställa sig nya frågor om hur forntidsdjuren såg ut.

Vår tids bilder av pterosaurier och dinosaurier är uppbyggda efter hur skeletten såg ut, fast vår tids djur ser ju inte ut som sina skelett utan utseendet präglas av hur fett och muskler sitter på kroppen. All Yesterdays: Unique and Speculative Views of Dinosaurs and Other Prehistoric Animals av D. Naish, C.M. Koseman och J. Conway är en spännande bok som ger en alternativ bild, det finns mer än ett sätt att rekonstruera en dinosaurie på.

Flying Monsters 3D är storslagen och fantastiskt. Problemet är att det är 3D, och filmen vill dra största möjliga växel på det. Hisnande djupa klyftor! Störtdykande flygödlor! Magnifika vyer! Efter ett tag finns risken att åskådaren blir lite bedövad (i värsta fall sjösjuk) och distraherad från att flygödlorna är rätt uppseendeväckande i sig själva.

 Mer om filmen finns på hemsidan för Flying Monsters 3D.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Intressant

Google Gemini - the innovator's dilemma?

Det var många som reagerade på Googles AI Gemini. I sitt försök att korrigera tidigare bias i sökmotorn har Google fått kritik för att ha gå...