torsdag 21 juni 2012

Djur tippar fotboll och börsen

Det började med bläckfisken Paul. Paul bodde på ett zoo i Oberhausen. Bläckfisken sades vara synsk och kunna förutsäga vinnaren i tyska landslagets matcher under fotbolls-VM i Sydafrika 2010. Skötarna lade mat i två behållare märkta med Tysklands och motståndarlagets flaggor. Landslaget med den flagga på behållaren Paul först kröp ned i tippas vinna matchen.

Nu under fotbolls-EM 2012 har fenomenet med djur som tippar fotboll formligen exploderat med synska grisar, elefanter och tvättbjörnar. Många djurparker vill ha sin del av media och uppmärksamhet. Föga förvånande har djuren börjat att tippa olika sinsemellan om hur en match ska sluta.

Det är fråga om samma statistiska fenomen som när apan Ola på 80-talet kunde förutsäga aktiekurserna bättre än aktieanalytikerna genom att kasta pil på en tavla. Det är väldigt många faktorer som styr en aktiekurs eller fotbollsmatch, faktorer som inte kan förutsägas, utan verkar slumpartade. Det gör att en bläckfisk eller en schimpans kan göra riktigt bra ifrån sig jämfört med experterna. Fast det gäller endast för kortare tidsperspektiv. På lång sikt räcker inte slumpen. Ola och Paul som spågubbar är en kul grej, men självfallet har de inga övernaturliga krafter.

Jämför med väderprognoser. Forskarna trodde länge att orsaken till att väderprognoser inte stämde var att den matematiska formeln för beräkningen var krånglig, bestod av många variabler, och att forskningen bara kände till delar av formeln. Snarare är nog formeln mer eller mindre känd, men svår att förutsäga på lång sikt. Små fel i mätvärden åstadkommer gigantiska fel i förutsägelserna. Prognoserna kan, och har, förbättrats men troligen kommer de aldrig kunna beräknas säkert på riktigt lång sikt (se mer i min artikel om Ralph Abraham och kaos).

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Intressant