tisdag 6 november 2012

Tidernas rymdutställning, a Human Adventure

A human adventure- The Exibition har öppnat på Tekniska museet i Stockholm. Det är världspremiär för utställningen, som sedan skall gå vidare till andra museer. Det är Tekniska museets största utställning någonsin som pågår fram till den 6 november 2011. Vad kan besökaren förvänta sig? Skapar A human adventure aha-upplevelser och förundran?


Nos och cockpit på rymdfärjan Atlantis

Utställningen är i skrivande stund inte riktigt färdigställd och kommentaren i audioguiden stämmer inte överens med utställningsobjekten. Det är beklagligt, men om man väntar med besöket en vecka eller så borde allt vara på plats.


Motorn för Titanraketen anländer till utställningen på Tekniska Museet


Halda-klockan som bars av Christer Fuglesang på hans färder. En rymdklocka till priset av 80.000 kronor, fast fortfarande är nog Omega Speedmaster Professional tuffast?

Utställningen ger en hel del valuta för pengarna, och den är enormt fascinerande för rymdentusiasten. Nackdelen är att berättelsen om rymden främst handlar om NASA och månkapplöpningen.


För barnen finns en avdelning där de kan få prova på astronautlivet, här ses en gravitationsslunga.

Tidiga tankar om rymden visas med 1800-talets science fiction författare, men även Tsoikovskijs raketekvation hade varit intressant att ha med. Det skulle ha betytt en del matematik och fysik, och det hade nog publiken klarat av.


Rena rama steampunk

Sedan återges rymdkapplöpningen ur ett amerikanskt perspektiv, även några sovjetiska artefakter finns med (den briljante Sergej Koroljov får vara med på en bild). Rymdkapplöpningen är spännande, men skedde för mer än 40 år sedan.


En kopia av månbilen som astronauterna använde. Originalet står kvar på månen.

Efter månlandningarna så avtog mycket av rymdfarten. Besökaren får se modeller av Skylab, och interiörer från rymdfärjan (som får ett sista uppdrag i april, sedan läggs rymdfärjorna ned). Rymdstationen Mir och den internationella rymdstationen ISS tas inte upp.


Cockpit på rymdfärjan Atlantis

A human adventure ger med sin utformning inte bara en intressant inblick i hur spännande teknik är, men också i att läget just nu är problematiskt för att fortsätta utforskningen av rymden.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant

E-sport den nya folkidrotten och publikfavoriten?

E-sport kan bli din nya hobby för din hemester. Dataspel har vuxit under Covid-19 pandemin. Faktiskt så ligger i Sverige branschens omsättni...