tisdag 2 mars 2010

Fler valmöjligheter ger bättre hälsa

Fler valmöjligheter ger bättre hälsa- fri att välja experimentella läkemedel av Bartley J. Madden, med förord av nobelpristagaren Vernon Smith samt Waldemar Ingdahl.

Om du eller någon i din familj drabbades av en dödlig sjukdom, skulle du ta chansen att prova ett läkemedel som är under utveckling? Om det rörde sig om en smärtsam men inte dödlig sjukdom, skulle du ändå ta chansen då att pröva ett ännu inte godkänt läkemedel?

I dag får du inte välja. Endast läkemedel som genomgått alla tester hos läkemedelsverken får tillstånd att säljas, och det kan ta åratal innan en ny medicin blir godkänd.

I boken Fler möjligheter ger bättre hälsa beskriver Bartley J. Madden att lösningen ligger i att utforma ett parallellt system där patienterna och deras läkare skulle få friheten att välja mellan godkända läkemedel och läkemedel under utveckling.

Det handlar om att utforma ett system som ger patienter och läkare vilka besitter den relevanta kunskapen, större valfrihet utan att skada andra. Det här är en bok som kan läsas med behållning av alla. Den går bortom politiska etiketter, och bör läsas i den andan.

Vernon L. Smith, vinnare av Nobelpriset i ekonomi 2002

Media:

Låt fler få prova icke godkända läkemedel Kristdemokraten nummer 41, 2008

Dick Erixon på I Hjärtat Rebell läste boken.

Boken kan köpas på boksajter som:

BOD International, CDon.com, Adlibris, Bokus, Kulturbutiken, Tanum

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Intressant
Skicka en kommentar

Transhumanism - åldrande och AI, kryonik och nootropika

Jag gästar den 18 juli podden Heja Framtiden för att tala om transhumanismens frågeställningar kring liv, död och åldrande, kryonik och ...