tisdag 17 juli 2012

Kvinnors lust ökar med tiden

Naturen är ibland orättvis. Män kan få barn långt upp i åldrarna, och behålla sin lust, även om kvaliteten på sperman försämras. Kvinnor går i klimakteriet, vilket även påverkar förmåga att känna lust. Kanske håller den stigande medelåldern på att jämna ut spelplanen?

David Buss är en psykolog vid University of Texas som grundat sin karriär på att forska om kvinnans sexualitet. Ämnet drar uppmärksamhet till sig, och det finns en hel del nytt att säga kring hur samhällsförändringar påverkar vår psykologi och fysiologi.

I en artikel tar han upp att kvinnor i medelåldern är mer sexuellt aktiva än yngre kvinnor, både i sina fantasier och i verkliga livet. Hur går det ihop med minskade halter av östrogen hos åldrande kvinnor?

Buss teori är att den höga barnadödligheten tidigare fick kvinnor att vilja ha så många barn som möjligt. Då hade något av barnen chansen att överleva och bli vuxet. Kvinnor äldre än 30 år får det allt svårare att bli med barn, så då är det bara till att försöka mer och oftare. Det spelade ingen roll om kvinnorna redan hade fött barn, eller levde i en fast relation. Hur kom det sig att vi inte såg detta beteende tidigare? Kanske för att kvinnor dog tidigare, främst i barnsäng.

Elegant av David Buss. Han har fått kritik för att majoriteten av kvinnorna som svarade på enkäten tillfrågades på dejtingsajter. De kvinnorna var nog mer motiverade än andra att inleda sexuella kontakter. P-pillret har också spelat roll. Förutom rädsla för att den biologiska klockan tickar, så har äldre kvinnor en möjlighet till sexuellt utlopp som tidigare inte fanns på grund av barn, familj och samhällets attityder.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Intressant

E-sport den nya folkidrotten och publikfavoriten?

E-sport kan bli din nya hobby för din hemester. Dataspel har vuxit under Covid-19 pandemin. Faktiskt så ligger i Sverige branschens omsättni...