måndag 16 juli 2012

Om inte snus fanns skulle man behöva uppfinna det

Robert Nilsson tar upp snuset och försäljningsförbudet i EU på SvD Brännpunkt. Debatten kring snus är sig lik sedan konferensen i Stockholm 2002. Snus kanske omtalas mindre som en inkörsport till cigaretter - så fungerar inte de sociala mekanismerna för bruket av snus. Många av studierna kring snus har koncentrerat sig på att försöka hitta någon mindre risk för cancer i studier av kohorter. Författare Christopher Snowdon påpekar läkemedelsindustrin verkar önska att de hade uppfunnit snuset. Många nikotinersättningsmedel som nikotintuggummin, nikotinplåster och sprayer som Zonnic har liknande sätt att intas på som snus. Kunskapen om att snus ens existerar är begränsad i resten av EU- länderna.

Om snus tillåts kommer EU tillåta snustillverkare att marknadsföra dosorna till konsument? Utan den kommunikationen kommer inte rökare veta att det finns alternativ. Det strider mot förbudet av marknadsföring av tobak som finns i EU (sedan implementeras det olika av medlemsländerna).

Vill du läsa mer? Straffa syndare eller hjälpa människor handlar om skadereduktion och The Art of Suppression om samhällsdebatten de senaste tjugo åren.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Intressant

Transhumanism - åldrande och AI, kryonik och nootropika

Jag gästar den 18 juli podden Heja Framtiden för att tala om transhumanismens frågeställningar kring liv, död och åldrande, kryonik och ...