söndag 2 september 2012

Asexuell skar av sin penis och sålde som mat

Mao Sugiyama är en ung man som arbetar som kock i Tokyo... eller snarare han var en ung man. Huffington Post berättar om hur han sålde biljetter för att gå på en speciell middag för 100.000 japanska yen. På menyn stod Mao Sugiyamas tillagade penis! Berättelsen om Mao Sugiyama och den makabra måltiden fick upp allmänhetens ögon för en sexuell inriktning som tidigare varit hemlighetsfull, främmande och djupt skrämmande: de asexuella.Mao Sugiyama sa sig nämligen vara asexuell och trött på sitt kön. Debatten har sedan rasat runt om i världen om de asexuella, tyvärr från ett alltför uppskruvat tonläge. Asexualitet började omtalas försiktigt för tiotalet år sedan genom talespersonen David Jay, men tyvärr blev det en moralpanik. Det finns även svenska nätverk för asexualitet.

Tony Bogaert är en forskare vid Brock university som kommer ut med en bok om asexualitet. Bogaert verkar landa i tesen att sexualiseringen av samhället driver fler att bli asexuella och komma med förklaringar om påverkan från biokemi i livmodern.

Asexualitet är inget nytt då det är ett vagt begrepp. Siffran en procent av befolkningen som asexuell har dykt upp men är alltför osäker. En del vill inte tillhöra ett kön, eller går fram och tillbaka i en könsroll. Notera att någon som är intergender, upplever befinna sig mellan könen, mycket väl kan vara sexuellt aktiv.

Vissa har perioder då de är mer eller mindre lagda åt att ha en sexualitet. Andra asexuella vill inte ha sex men kan ha känslomässiga romantiska relationer. Andra är inte lagda för platonsk kärlek, de upplever inte ett behov av romantiska band till en annan person. Det betyder inte att många asexuella inte vill känna vänskap, men krav från omgivningen på parbildning och rädsla för ensamhet (se en essä av Lars Svendsen i sammanhanget om ensamhet) kan driva på dem. Som många asexuella påpekar så går förvånansvärt mycket i samhället ut på sexualitet och relationer som asexuella inte är lagda för. Jämför med hur homo- och bisexualitet har blivit lösligare i kanten inom forskning och folkhälsa t.ex. i begreppet män som har sex med män.

Det kanske är att omgivningen och samhället har blivit mer tolerant? Tänk på att det tidigare var mycket mindre accepterat att vara singel, förlåt gammal nucka eller hopplös ungkarl som det hette då.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Intressant

E-sport den nya folkidrotten och publikfavoriten?

E-sport kan bli din nya hobby för din hemester. Dataspel har vuxit under Covid-19 pandemin. Faktiskt så ligger i Sverige branschens omsättni...