fredag 7 september 2012

Spikmattan, funkar den?

Spikmattan, kommer du ihåg den? Här får nog fler än jag erkänna att de fortfarande har kvar 2009 års fluga liggande någonstans i garderoben. Fanns det någonting vettigt i allt det som skrevs om inneprylen?

Spikmattan uppstod kanske i Indien, uppgifterna är osäkra. Den är ovanlig och används främst används av heliga män, så kallade yogi, vid meditation. Spikmattan spreds förmodligen via Ryssland till Sverige där den omvandlades till en del av alternativmedicinen och såldes för sina medicinska egenskaper.

Tryck är tillämpningen av kraft över ett visst område. Med mer kraft kommer mer tryck, och med mer yta kommer mindre tryck. En person i högklackade skor utövar mer press på marken än en elefant gör. En elefant väger mycket mer, men elefantens stora fötter har större yta att sprida ut tyngden på än den spetsiga klacken på en sko.

Om du kliver på spetsen att en spik, utövar din fot en enorm mängd tryck på spetsen. Men en spikmatta har massor av spetsar som ligger nära varandra, det finns en hel del yta för kroppen att täcka. Hundratals spikar stödjer vikten av din kropp istället för bara en. Din kropp utövar inte tillräckligt med tryck på någon spik för att den ska bryta igenom huden. Lägger du till ännu mer tryck, fördelas det också över alla spikar så du blir inte skadad.

När du ligger på spikmattan så gör det lite ont. Då lösgör din kropp smärtstillande endorfiner. Endorfiner är hormoner, en molekyl som för över information från en cell eller ett organ till en annan del av kroppen. Endorfiner gör att vi orkar mer och längre, kroppen känner också att det är roligt. Endorfiner kan ha stora effekter, så kallad träningsnarkomani kan uppstå vid en kombination av kemiskt och psykiskt beroende från regelbunden endorfinutsöndring.

Fast som så ofta gäller det att inte överdriva effekterna. Den lilla smärtan från att ligga på spikmattan kanske kan ge en trivsamt avslappnad känsla. Att säga att det motverkar migrän, depression, artros och lungsjukdomen kol stämmer absolut inte. Kopplingarna till akupunktur är tydliga. Spikmattorna är inte värda sitt pris.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant

The challenge between natural and artifical?

We have no right to be afraid of the future! That was the message from Corriere della Sera’s former editor Ferruccio de Bortoli, thought-pro...