fredag 13 juli 2012

Varning för utomjordingarna!

Den världsberömde fysikern Stephen Hawking varnar i en dokumentärserie för att det kan vara en dålig idé att försöka kontakta utomjordingar. Hawking menar att om utomjordingarna är intelligenta och så avancerade att de kan lyssna in på våra radiosändningar, så kan de vara farliga. Mötet kan bli som när Christofer Columbus träffade på indianerna, och det är vi människor som är indianerna.

Det här är spekulation förstås, det skulle vara lika spekulativt att tänka sig att utomjordingarna delar med sig av sin överlägsna teknik till oss.

Fysikern Enrico Fermi hade länge lyssnat på andra forskares spekulationer om att utomjordiskt liv förmodligen var vanligt och troligen intelligent. Då frågade Fermi, "så, var är utomjordingarna då"? Det är Fermi-paradoxen, varför har vi inte träffat på intelligent liv i universum om det nu är så vanligt?

Svaret är att vi kanske överskattar förekomsten av intelligent liv i universum, eller antar som Hawking att teknologiskt avancerade aliens också utvecklade avancerade vapen och förgjorde sig själva med någon slags massförstörelsevapen.

Om vi spekulerar vidare kanske Stephen Hawking är fast i tänkandet från kalla kriget. Skälet till att vi inte träffat på intelligent liv kan ju vara att utomjordingarna uppfattat våra radiosändningar från andra världskriget eller kalla kriget och vill inte ha med oss att göra. Det kan vara att utomjordingarna är mer intresserade av högteknologiska nöjen än att utforska galaxen. Teknik kan mycket väl tillfredsställa omedelbara behov, men har svårare för att stimulera svårare företag som rymdfart.

Eller så har utomjordingarna redan kontaktat oss, men de var alltför avancerade för att vi skulle kunna ha förstått budskapet eller ens deras form.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Intressant

E-sport den nya folkidrotten och publikfavoriten?

E-sport kan bli din nya hobby för din hemester. Dataspel har vuxit under Covid-19 pandemin. Faktiskt så ligger i Sverige branschens omsättni...