fredag 14 maj 2010

Förnya IMF och Världsbanken

Jag skriver Förnya IMF och Världsbanken i Dagens Industri den 15 augusti 2007.

Världsbanken och den Internationella Valutafonden IMF står inför nödvändiga reformer – i synnerhet sedan IMF:s ordförande spanjoren Rodrigo Rato aviserat att han avgår i oktober. IMF:s anseende fläckas ännu av misstagen under Asienkrisen för 10 år sedan, medan Världsbanken solkats av Paul Wolfowitzs skandalfyllda ordförandeskap.

Tillfället att verka för reformer är gott. En efterträdare till Rato ska utses och Världsbanken har en nytillträdd ordförande i Robert Zoellick. De behöver arbeta hårt för att återställa institutionernas trovärdighet.

Ledarskapet för institutionerna har av hävd delats upp mellan USA och Europa, där Europa utser chefen för IMF och USA för Världsbanken. USA fortsatte sedvänjan genom att president Bush i juli satte amerikanen Zoellick som chef för Världsbanken. Det stärker inte hoppet att läget kommer att förändras till det bättre.

Utrikesminister Carl Bildt bör därför gå i spetsen för att Europa tydligt signalerar att förändringar är på väg. Kompetens bör vara viktigast när IMF:s nya ordförande utses – inte att det blir en europé på posten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Intressant

Inga kommentarer:

E-sport den nya folkidrotten och publikfavoriten?

E-sport kan bli din nya hobby för din hemester. Dataspel har vuxit under Covid-19 pandemin. Faktiskt så ligger i Sverige branschens omsättni...