torsdag 16 augusti 2012

Cigaretter: ompaketerad moralism

Cigarette
Så drar diskussionen om plain packaging igång även i Sverige. Det betyder att tobaksbolagen förbjuds att ha sina varumärken på cigarettpaketen: ett paket Marlboro skulle då säljs i samma anonyma paket som Gitanes skulle säljas i. I Australien, där plain packaging finns, är det inte heller tillåtet att sälja cigaretter över disk.

Henrik Alexandersson påpekar problemen för yttrandefriheten. Min fråga är om förbuden skulle fungera för att minska rökningen och få färre ungdomar att börja?

James Heckman, nobelpristagare i ekonomi år 2000, har studerat förbuden och de rapporter som förespråkat förbud av tobakspaket och öppen försäljning och de alltid bara lyfter tobaksreklamen som skäl till att ungdomar börjar röka. Förbuden är ett spel för gallerierna. Heckman har tittat på två viktigare faktorer: skolan och hemmiljön. Då måste vi tänka över vem som röker i samhället, och vad som påverkar dem. Fast det är politisk mycket svårare att ta itu med.

Australien är inte ett föregångsland bara för att de försöker ha så restriktiv lagstiftning som möjligt. Gäller få positiva resultat också. 8,6% av australierna har rökt chop chop, hemodlad grovt skuren illegal tobak. Priset driver försäljningen. Australien har höga punktskatter på cigaretter, och chop chop säljs till ungefär en tredjedel av priset. Den svarta marknaden uppskattas till 450 miljoner dollar årligen i förlorade skatter. Smuggling från Indonesien finns.

Kommersiell tobaksodling slutade 2007 i Australien, eftersom det inte var ekonomiskt lönsamt. Alla legal tobak importeras idag.

Chop Chop cigaretter har naturligtvis alla de hälsorisker som legala cigaretter har, men forskning ger vid handen att det kan vara ännu farligare för rökare. Tobaken är ofta säljs är fuktig, eller torkas inte tillräckligt. Det innebär en risk för att svamp utvecklas i tobak, och när röken inhaleras, kan svampen resultera i infektioner i lungorna.

Många rökare tror att chop chop är mindre farligt än laglig tobak eftersom chop chop är naturligt och inte behandlas med kemikalier. Många trodde att det var mindre beroendeframkallande av samma skäl.

Påföljder för odling och försäljning av tobak för svarta marknaden är naturligtvis mycket lägre än för att odla och sälja marijuana, ett mycket större samhällsproblem i Australien. Odling av tobak har dock blivit ett sätt för marijuanaodlare att variera sina grödor, och med tanke på att Sverige numer är självförsörjande på illegala haschodlingar kan fler förbud höja även haschodlarnas vinster.

Om det finns någon vinnare annars på plain packaging och tobakspolitiken som den ser ut idag så är det de stora tobaksbolaget. Om du inte får göra reklam eller visa dina varumärken i butik eller på paket så kommer du att göra konsumenterna än mer konservativa. De röker det gamla vanliga märket, även om det kommit bättre och säkrare, för dem får man inte lära känna. Alla regleringar och skatter gör det hopplöst för nya konkurrenter. Det här är en av lobbyismens fem strategier. Förutom de marknadssegment som drivs till att röka lågpristobak eller maffians smugglade cigaretter.

Föregångslandet är snarare Sverige, som Chris Snowdon, påpekat. Skadereduktionen från snus är åter aktuell.

SR, SR, SR, SvD, DN, Expressen, Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Intressant

Transhumanism - åldrande och AI, kryonik och nootropika

Jag gästar den 18 juli podden Heja Framtiden för att tala om transhumanismens frågeställningar kring liv, död och åldrande, kryonik och ...