tisdag 9 oktober 2012

Det ironiska nobelpriset utdelat

Årets IgNobel-pris har utdelats under en skämtsam ceremoni som förstås refererar till Nobelpriset. Det rör sig om verkliga publicerade forskningsresultat.

Vinnarna av IgNobel 2012 inkluderar bland annat att undersöka hjärnaktiviteten i en död lax, beräkningar av krafter i fysiken i en hästsvans och den svenske vinnaren Johan Pettersson som förstod varför håret hos en del människor i Anderslöv plötsligt färgades grönt.

IgNobel är självfallet ett skämt (ibland ett rätt roligt sådant), men priset pekar på att vissa forskningsprojekt är värda att genomföras även om de förefaller fåniga eller är starkt kritiserade, medan andra med rätta bör avslutas.

Det som avgör vad som är vettig forskning är inte ämnet, utan kvaliteten i metoden och arbetet. Ofta behövs en sammanvägning av vetenskaplig nytta, etiska värderingar, ekonomisk hänsyn och politiska mål. Då kan förutfattade meningar ligga i vägen för bra beslut.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Intressant

Google Gemini - the innovator's dilemma?

Det var många som reagerade på Googles AI Gemini. I sitt försök att korrigera tidigare bias i sökmotorn har Google fått kritik för att ha gå...