fredag 19 oktober 2012

Sjunker kvaliteten på sperma?

Under många år har vi fått höra att kvaliteten på mäns sperma håller på att falla, ett exempel i högen är den här artikeln hos NBC. Vi har fått höra berättelser om att alltför trånga jeans skulle föra scrotum för nära kroppen och kroppsvärmen dödar spermierna. Testiklarna är känsliga för sin omgivning, men inte fullt så känsliga.

Det också tagits fram studier från spermadonatorer där forskarna räknat spermier i sädesvätskan och undersökt rörligheten. Då brukar miljögifter och kemikalier, mobiltelefoner eller läkemedel lyftas fram som orsak till att alla män snart kommer vara infertila.

Fast spermadonatorer kanske är lätta att ha som testgrupp, men den tenderar att vara lite väl likformigt beroende av studenter från medelklass i storstad. Det spelar roll, skillnad i spermakvalitet kan variera mycket från region till region.

Ursprunget kommer från en studie publicerad 1992 av den danska forskaren Elisabeth Carlsen, där antalet spermier i sädesvätskan rapporterades ha minskat med 50 procent mellan 1938 till 1991. Nu har Niels Skakkebaek och hans kollegor gjort om studien och artikeln publicerades år 2011. Studien på 10-talet är bättre utformad än 90-talsstudien, data är från män av samma åldersgrupp och från ett och samma ställe i Danmark. Data från studier över femton års tid ger en hel del information, det borde gå att se vad som skett. Svaret blev, kvaliteten eller kvantiteten på spermierna har inte sjunkit.

Den danska studien är heller inte ensam, och det kan betyda att rädslan för spermakvaliteten är en klintbergare.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Intressant

Europe between zombie companies and toxic positivity

The increase in zombie companies, the fact that state budgets run large deficits even in booms and weak productivity increases in business w...