söndag 21 oktober 2012

Verksamma vitaminer?

Vitaminer är organiska ämnen som är viktiga för kroppen. Ett för litet intag kan leda till bristsjukdomar men för mycket vitaminer kan skada dig.

Kallt och jobbigt idag? Då gäller det att ta vara på hälsan. Det vill många göra, och försäljningen av vitaminer, fruktjuicer och kosttillskott har stigit ordentligt. År 2007 såldes vitaminer och mineraler för 740 miljoner kronor i Sverige, enligt statistik från Hälsokostrådet. Det finns en stor marknad där ute, och bara en titt i tidningarna visar att frågan är ett kontroversiellt ämne. Även stora läkemedelsföretag säljer vitaminer och kosttillskott.

Pionjärer som kemisten Casimir Funk isolerade ett amin, Tiamin som även kallas vitamin B1, och kallade det för livsaminer (vita betyder liv på latin). Senare skulle det visa sig att vitaminer inte behöver innehålla aminer. Det stora genomslaget kom från kemisten och dubble nobelpristagaren Linus Pauling. Pauling var en skicklig kemist, men gav sig på att stödja användningen av vitamin C som medel mot både förkylning och cancer.

Framgången för vitaminer och kosttillskott är kopplade till vår rädsla för åldrandet och följdsjukdomarna som cancer, artrit och Alzheimers sjukdom. Samtidigt vill vi ha kontroll över vår egen hälsa. Det är ett vagt område, någonstans mellan livsmedel och läkemedel. I Sverige bestämmer Läkemedelsverket vad som är ett läkemedel, men kosttillskott lyder under livsmedelslagen. Vad preparaten innehåller kan det vara si och så med.

Forskningen på området är omfattande, men det är sällan som resultaten blir riktigt imponerande. Antingen så är testerna bara utförda på djur, eller så är testgruppen för liten. Placeboeffekten borde ägnas mer uppmärksamhet och då preparaten ofta består av många ingredienser är det svårt att avgöra vad de olika ingredienserna gör.

Är kosttillskotten och vitaminerna säkra? Det finns överdoseringar och varningar, men oftast är de inte tillräckligt verkningsfulla för vad de kostar. Ofta så går de rätt kroppen och ut i urinen. Ett bättre alternativ är att äta rätt kost, fast det är ju också en vetenskap i sig numer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant

Europe between zombie companies and toxic positivity

The increase in zombie companies, the fact that state budgets run large deficits even in booms and weak productivity increases in business w...