tisdag 9 oktober 2012

Nytt material ur blyertspennor?

Nobelpriset i fysik 2010 går till Andre Geim och Konstantin Novoselov för sin forskning om materialet grafen. Det är kul att få fel ibland, det här är ny forskning som belönats blixtsnabbt. Geims och Novoselovs artikel publicerades i Science år 2004!

Grafen är ett av de hetaste nya materialen, och det kommer ständigt ny forskning på fenomenala nya tillämpningar. Grafen är en nära släkting till grafit, som består av lager av kolatomer. Grafen är ett enda av dessa kolatomslager som bildar grafit.

Det är intressant att experimentet Geim och Novoselov beskriver är så enkelt. Det går att plocka upp små flagor av grafit från blyertspennor med vanlig tejp. Titta på tejpen i ett mikroskop och hitta de flagor som består av ett lager. Fantastiskt i sin enkelhet.

Grafen är ett ledande material och elektroner kan färdas långa avstånd i det utan att studsa och förlora kraft. Det gör det lämpat för transistorer på någon nanometer i storlek, vilket Geim och Novoselov mycket riktigt visar. Bättre dataminnen skulle kunna konstrueras, upp till tio gånger snabbare än dagens flashminnen. Det finns också öppningar för tillämpningar på många andra områden, kanske även för DNA-sekvensiering.

Nobelpriset till Geim och Novoselov är riktigt spännande. Om jag får vara lite petig så kunde det ha varit ännu bättre att ge Sumio Iijima nobelpriset för hans arbete med kolnanorör, och sedan om något år ge nobelpriset till grafen. Det hade byggt upp styrkan för Geims och Novoselovs rön. Nu finns risken att grafen blir sönderhypat. Det är stora förhoppningar som läggs på två relativt unga forskares arbete, samtidigt som det finns andra intressant forskningsfält inom nanotekniken.

Det är ett spännande material, med troligen många olika egenskaper och tillämpningar, men det behövs mer forskning och dagens användning av kisel har tydliga fördelar.

Fast vi kommer att få se fler fysikpris gå till liknande forskning. Området rör sig snabbt framåt. Annars intressant att Andre Geim är den förste som både vunnit nobelpriset och IgNobel-priset. IgNobel fick han för sin forskning om leviterande grodor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant

Leoparden och Berättelser, en recension

Leoparden och Berättelser by Giuseppe Tomasi di Lampedusa My rating: 5 of 5 stars Vilken underlig historia romanen "Leoparden" ...