torsdag 4 februari 2010

Det amerikanska löftet om ett kulturskifte

Jag intervjuar Martin Gelin i Tidningen Kulturen den 4 maj 2009 i Det amerikanska löftet om ett kulturskifte.

Martin Gelin är författare till den aktuella reportageboken Det amerikanska löftet om Barack Obamas presidentvalskampanj. Vilket USA kommer vi att få se?

Det amerikanska löftet skildar det gigantiska intresset för presidentvalet 2008. Presidentvalet är en politisk kraftmätning som engagerar människor och närmast uppfattas som en fråga på liv och död. Det är dock ett engagemang som vilar på att medierna skildar politiken från en underhållningsvinkel, och där offentligheten trivialiserats.

Gelin ser Obamas seger som en reaktion på den oärlighet som spridits under George W. Bushs presidentskap. Det fanns demografiska och kulturella förändringar på gång, men attentatet mot World Trade Center gav republikanerna forsatt styrka.

USA:s kultur är dock så mångfacetterad och dynamisk att den snabbt slog tillbaka mot tystnaden, och värnade om yttrandefriheten.

Obama ändrade fokus i sin kampanj från PR-maskineri till gräsrötterna. Det praktiska skälet var att Hillary Clintons kampanj var mer välorganiserad. Det ideologiska skälet var att hans budskap om hopp och förändring. Det föll i god jord hos det medborgerliga engagemanget som uppstått på internet.

Gelin visar hur många personer i Obamas stab präglats av personliga tragedier, och en önskan att söka sin roll i en större berättelse än sig själva fick en resonans med bloggosfären.

USA är fortsatt vare sig det himmel eller helvete som europeiska politiker vill bruka det till, men Obamas seger har ett symbolvärde. Gelin ser hur republikanerna nu kommer söka sig bort från en plattform av bara socialkonservativa vita barnfamiljer. Obama har fått kritik från vänsterhåll för sin tidiga politik, men Gelin uppfattar ändå att Obama vänder sig mot Wall Street kulturens andliga fattigdom och att han strävar efter ett mer engagerat samhälle, "den skandinaviska modellen är inte längre ett skällsord i Vita Huset".

Det finns ett skifte på gång inom musik, litteratur och film på gång i USA. Även om denna kultur också rymmer ett ytligt drag, som dokusåpor på MTV med ett socialt patos, så påpekar Gelin att den nya generation som kommer fram inom kulturen har en annan inställning. "Det är inte längre fult att bry sig".

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Intressant

Inga kommentarer:

Facebook in the Rain, una recensione

Facebook in the Rain by Paola Mastrocola My rating: 2 of 5 stars "Facebook in the Rain" è una è un romanzo, abbastanza breve, c...