söndag 21 februari 2010

Estland satsar på hemvärn mot hackers

Försvarsorganisationen NATO börjar förstå att internet är ett slagfält efter att den elektroniska spionverksamheten GhostNet uppdagades. Därför startar man ett center för internet krigföring i Tallinn, Estland.

Klokt val, Estland är ett av de länder som störst erfarenhet av massiva hackerangrepp och säkerhetsproblem, inte minst då det är ett mycket datoriserat samhälle med hög IT uppkoppling både för individer och institutioner. Läs mer och om de problem som Estland mött i min skrift E-demokrati.

Hur gick för det för Estland efter de massiva angreppen från hackers år 2007, som antagits vara från Ryssland? Det som användes var ett kusligt cybervapen kallat Distributed Denial of Service, DDOS.

Evgeny Morozov skriver i Newsweek The Fog of Cyberwar

Esterna tänker rätt. Cyberangrepp skulle vara oöverkomligt dyra om hackare var tvungna att bygga sina egna datorer, snarare än att kapa inaktiva.

Och ett samhälle med kunniga medborgare är bästa försvar, eftersom de har all anledning att ligga steget före hackers, datasäkerhetsbranschen tenderar att stanna ett steg efter utvecklingen, eftersom angrepp skapar en efterfråga på ny mjukvara.

Så USA: s beroende av en centraliserad militärindustri kan slå tillbaka: de är inte tillräckligt många eller agila för att utkämpa strider på Internet. Det civila svaret från Estland är sannolikt mer populärt i diplomatiska kretsar, och kan sannolikt bli mer framgångsrikt.

USA och resten av NATO går mot militarisering. Estland gjorde rätt, de demilitariserade datasäkerheten och hackerfrågan. Det finns ett inslag av rädsla för Ryssland, men Estlands regeringen anser att det är bättre att möta hot med att utbilda medborgarna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Intressant

Inga kommentarer:

Facebook in the Rain, una recensione

Facebook in the Rain by Paola Mastrocola My rating: 2 of 5 stars "Facebook in the Rain" è una è un romanzo, abbastanza breve, c...