onsdag 17 februari 2010

Svensk e-förvaltning rasar i topplista

Svensk e-förvaltning rasar i FN:s topplista skriver Computer Sweden. Till viss del är det begripligt att världen kommer ifatt. Samtidigt är det en viktig signal.

Under sommaren var debatten om e-förvaltningen brännhet, Almedalen fylldes av debatter om e-förvaltning. Så svalnaden ämnet betydligt i den ekonomiska krisens spår. Även på andra områden.

E-förvaltning och e-demokrati beskriver jag i min skrift. I USA, Storbritannien och Australien har vi sett starka satsningar.

Mats Odell valde att ersätta det lilla verket Verva med E-delegationen som innehåller de mest IT-intensiva myndigheterna, som t.ex. Skatteverket. Vi kan jämföra den brittiska kommittén med Sir Tim Berners-Lee.

När politik och förvaltning öppnar sig, så påverkas takten och tillvägagångssätten av antalet programmerare med öppen källkod. Rådata lämpar sig för det hacker-tänkandet särskilt för småföretag och frivilligsektorn, och det har klättrarna på listan använt sig av. Government 2.0 Taskforce i Australien har utlyst tävlingen MashupAustralia för att få fram applikationer som kartor med antalet brott utmärkta, eller vägreparationssiten It’s Buggered, Mate. Det viktigaste är att både tjänstemän och allmänhet kan uppfatta trender och mönster i datamaterialet.

Det finns en svår konflikt mellan värderingarna hos tjänstemännens arbetssätt och dessa hackers av förvaltningen. I riskvillighet, i öppenhet och i samarbetsmetoder.

Kanske borde kommunen, landstinget och staten ta efter? Utse en CIO som bevakar informationen, och en CTO som tar in bra datahantering utifrån? Nackdelen är att den amerikanska modellen med en CIO som Vivek Kunda, för e-förvaltningen för nära vissa särintressen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Intressant

Inga kommentarer:

Leoparden och Berättelser, en recension

Leoparden och Berättelser by Giuseppe Tomasi di Lampedusa My rating: 5 of 5 stars Vilken underlig historia romanen "Leoparden" ...