lördag 6 februari 2010

Världen talar om The Swedish Experience

Så kommer då reaktionen på att handelsminister Ewa Björling arbetat för att lyfta förbudet av försäljning av snus i Europa. Birgitta Rydberg, Barbro Westerholm och Annika Qarlsson från Folkpartiet och Centerpartiet skriver på DN Debatt. Rubriken menar att Ewa Björling skadar Sveriges varumärke.

Konstigt, det som resten av världen alltmer diskuterar med intresse är just The Swedish Experience, där Sverige är föregångsland med skadereduktion. Den officiella svenska tobakspolitiken är modellerad efter USA:s, snuset var en lycklig slump.

Dick Erixon på I hjärtat rebell besvarar förmynderiet. Håller med Dick Erixon om att det börjar bli läge om att ha ett allvarligt snack om frågan i regeringen, och folkhälsominister Maria Larsson i Kristdemokraterna får utreda om Verklighetens folk är för ett snusförbud? Splittringen kan vara hotande inför valet.

Debatten om snuset, förbudet och skadereduktionen skakas av anklagelser om att förespråkarna är köpta eller manipulerade av tobaksindustrin, så blir nu också Ewa Björling. Fast intressenterna sträcker sig också till den europeiska läkemedelsindustrin, som har en utmärkt marknad för NRT, nicotine relief products, som nikotintuggummin och

Jag tror inte att de tre damerna har något med läkemedelsindustrin att göra. De är helt enkelt övertygade om en äldre folkhälsopolitik, dock inte fungerar längre. Stora förändringar är på gång.

Det är på folkhälsoområdet debatten om snuset kommer att avgöras, och en sammanräkning av vad stora länder som Storbritannien, Tyskland och Frankrike har att tjäna på ett lyft försäljningsförbud skulle vara ett steg på vägen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Intressant

Inga kommentarer:

Europe between zombie companies and toxic positivity

The increase in zombie companies, the fact that state budgets run large deficits even in booms and weak productivity increases in business w...